Een zee van tijd: Kookworkshop uit de jaren stillekes


koekjesTegenwoordig vliegen de kookpotten en pollepels je rond de oren. Overal openen hippe restaurants, ijsjesbars, kruidenwinkels en koffiekramen. Als je de televisie aanzet heb je veel kans dat je op een kookprogramma botst… En natuurlijk vind je in de bib de allermooiste kookboeken!

Heb jij een mama die lekker kookt? Maakt ze graag spruitjes of gratenvis met spinazie die jij niet lust? Heb je liever de tomatensoep van oma dan de Chinese champignonsoep van papa? Bestonden cupcakes vroeger eigenlijk al? En wat deed je opa op zijn boterham? En toen je juf tien jaar werd welke hapjes aten ze dan op haar feestje? De zotte kokkinnen van het kinderkookkaffee hebben een passie voor koken en zetten jullie op het Jeugdboekenweekfeest aan het werk! Hapjes zoals op het verjaardagsfeestje van je juf? Toastjes uit ‘de jaren stillekes’ de lunchbox van de toekomst? Kom meekoken en proeven. Hopelijk lukt het jullie op tijd!

Kinderen van 6 tot 12 kunnen inschrijven voor deze kookworkshop op 16/03 van 14 tot 16u. Bel 09 266 70 00 of mail naar bibliotheek@gent.be 

Hier alvast een receptje van Anneleen: een kookfanaat uit de bib…

Zandkoekjes

Deze koekjes bakte ik al als kind, en ik bak ze nu nog steeds. Je kan ze leuk versieren of maken in welke vorm dan ook, wil je hartjes voor je lief? Paasklokken? Wekkers? Zoek de juiste uitsteker of snijd ze uit met een mesje en het kan allemaal!

Wat heb je nodig?

125g bloem (gewone, geen zelfrijzende)
Een snuifje zout
50g bloemsuiker
10g vanillesuiker
80g boter op kamertemperatuur
Oven, bakplaat, deegrol, bakpapier

Wat moet je doen?

Zeef de bloem in een kom en doe hierin de boter en de suiker. Kneed met pas gewassen handen tot een deeg. Dit kan even duren…Maak een bol van het deeg, pak het in in plastiekfolie of doe het in een potje. Leg het een half uurtje in de koelkast. Strooi een beetje bloem op een schone tafel of keukenwerkblad en rol het deeg uit met een deegrol tot een lap van een halve centimeter dik. Steek er koekjes uit. Van de restjes kan je opnieuw een deeglap rollen om nog meer koekjes uit te steken. Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de koekjes op een bakplaat bekleedt met bakpapier en laat een centimeter plaats ertussen (zoals op de foto). Bak de koekjes 20 a 25 minuten op 180 graden tot ze goudbruin zijn. Je kan ze versieren met glazuur, suikerpasta, chocolade,…

koekjes 2

Smakelijk, en tot op de workshop!

Een zee van tijd: Kookworkshop uit de jaren stillekes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s