Hemelse en aardse verkiezingen in Italië


benedictus grootMet een themastand op de 2de verdieping van de bib aan ‘t Zuid over het nakende aftreden van de veelgeplaagde paus Benedictus XVI,  de parlementsverkiezingen in Italië en de verkiezing in maart van de nieuwe paus staat Italië volop in de belangstelling.  Op de themastand vind je boeken over de geschiedenis van het pausdom en monografieën over een aantal controversiële pausen zoals Pius XII, die een omstreden rol speelde in de 2de wereldoorlog en over  Johannes-Paulus I , die op een vreemde wijze stierf tijdens het driepausenjaar 1978. Ook de boeken van Benedictus  XVI ontbreken niet.

Als concilietheoloog behoorde Ratzinger  samen met de vooruitstrevende theoloog  Hans Küng tot de hervormers tijdens het tweede Vaticaanse Concilie (1962-1965), maar daarna werd hij steeds behoudsgezinder. Als prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer veroordeelde hij het gebruik van voorbehoedsmiddelen in de strijd tegen aids.
Zijn gespierde aanpak van progressieve priesters in Latijns-Amerika en de veroordeling van de bevrijdingstheologie leverden hem de bijnaam “de Rottweiler van God” op, maar konden wel op instemming rekenen bij de conservatieve gelovigen.
Voor ons land verklaarde hij in 2009 Pater Damiaan heilig.

Het aftreden van de paus doorkruist de Italiaanse parlementsverkiezingen. Mediaster Silvio Berlusconi tipt op een comeback, maar zal het moeten opnemen tegen aftredend premier Monti en de rijzende ster Pier Luigi Bersani.
Voor wie meer achter de schermen van Italië wil weten is het boek: Het land van de krul van journalist Marc Leijendekker een aanrader.

Steven Aerts collectieverantwoordelijke non-fictie

Hemelse en aardse verkiezingen in Italië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s