Mind the Book 2013 en Tomás Sedlácek


sedlacek

In zijn boek De economie van goed en kwaad: de zoektocht naar economische zingeving van Gilgamesj tot Wall Street haalt de Tsjechische culteconoom Sadlácek het axioma van de economie onderuit, namelijk dat zij waardenvrij zou zijn.

De wiskundige modellen in de economische wetenschap dienen om de winst te maximaliseren los van de ethiek van goed en kwaad. Deze verwetenschappelijking vindt zijn prille oorsprong in de mechanisering van het wereldbeeld sinds Descartes.

De auteur vergelijkt de economische theorieën van Adam Smith, Malthus met de oude mythen zoals het Gilgamesj-epos, de Griekse filosofie van Plato en Aristoteles, de bijbel en films zoals The Matrix, die de ziel van onze consumptiegeest bloot geeft.
Zo staat de bijbel bol van “economische begrippen” zoals de rentmeester en de talenten. De verlossing van de schulden in het Onzevader heeft nog een lange staart gekregen met de kwijtschelding van de bankenschulden sinds 2008.
Plato stelde dat mythen een veel grotere bereik hebben dan wiskundige formules. Deze mythen werden steeds overgeleverd: zo was Adam Smith schatplichtig aan Thomas Van Aquino, die het archetype leverde van de onzichtbare hand met zijn bespiegeling dat veel nuttigs zou worden tegengehouden indien alle zonden strikt werden verboden.

Na Adam Smith werd de band tussen economie en moraal doorgeknipt en zijn de economen nu onze moderne profeten, die met al hun mathematische modellen de huidige economische crisis niet hebben kunnen voorspellen.

Zelf haalde de auteur zijn mosterd uit de Egyptische mythologie  met het verhaal over de 7 magere jaren, dat veel overeenkomsten vertoont met dat van de zeven vette en magere jaren uit de bijbel. Regeringen leggen volgens de auteur in betere tijden best een appeltje voor de dorst opzij.

De auteur, ooit nog adviseur van Václav Havel  is te gast op het boekenfeest Mind The Book op zondag 3 maart, in De Singel te Antwerpen.

Steven Aerts, collectieverantwoordelijke non-fictie

Mind the Book 2013 en Tomás Sedlácek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s