Scholen in 5 Gentse wijken maakten zelf kamishibaiverhalen


kamishibaiOp donderdag 17 januari gaven kinderen van buurtscholen De Panda, Sint-Paulus en Het Prisma het beste van zichzelf in de bibliotheek van Nieuw Gent. In een afgeladen volle zaal vertelden en toonden de leerlingen hun zelfgemaakte kamishibaiverhalen aan de kinderen van alle deelnemende klassen van Nieuw Gent. Hier kan u kijken naar enkele foto’s.

Dit toonmoment was het sluitstuk van het project kamishibai dat de bibliotheek, WOCK en Brede School Gent organiseerden in de Bloemekenswijk, Brugse Poort, Ledeberg, Nieuw-Gent en Sint-Amandsberg. Van half november tot half december gingen kinderen vanaf 6 jaar uit plaatselijke buurtscholen aan de slag rond kamishibai en probeerden zelf een kamishibaiverhaal te maken.

Het traject

Alle deelnemende klassen doorliepen een traject samen met leerkrachten, Vzw Casablanca en beeldend kunstenaars, waarbij ze werkten aan een eigen kamishibai-verhaal. Het thema is ‘een heldenverhaal’. Het traject omvatte 3 stappen:

  1. een kamishibai-voorstelling en workshops in de bibliotheek
  2. zelf een kamishibai-verhaal schrijven en tekenen op school
  3. een slotmoment met voorstelling van de zelfgeschreven verhalen in de bibliotheek

1. Vzw Casablanca bracht in de plaatselijke bibliotheek voor alle klassen de Kamishibai-voorstelling ‘Momotaro’ en koppelde hieraan workshops over bewegen en verhalen schrijven.

Momotaro is een eeuwenoud Japans verhaal over een kleine perzikjongen en over groot geluk, over vrienden en vijanden en over hoe je samen sterk, moedig en wijs kan zijn. Het verhaal reisde langs duizenden lippen, van oor tot oor en kwam vanuit het verre oosten hierheen glippen…

2. Leerkrachten mochten de aanzet van de schrijfworkshop in de klas verwerken tot een verhaal voor kamishibai. Een beeldend kunstenaar in de klas, hielp de kinderen om het verhaal om te zetten in prenten. Deze prenten werden geplastificeerd en zijn dan klaar voor gebruik voor een kamishibai-vertelling! Hier kan u verhalen zien en lezen van kinderen uit het Onze Lieve Vrouwcollege uit Ledeberg.

3. In bijna elke wijk was er een slotmoment. De kinderen lazen hun zelfgemaakte kamishibaiverhalen voor of stelden deze tentoon in de plaatselijke bibliotheek.

Na het traject

De deelnemende scholen kregen een eigen kamishibaikastje om deze verteltraditie op school verder te kunnen zetten. Ook in de bibliotheek, kunnen leerkrachten en kinderbegeleiders steeds terecht om een kastje te gebruiken. En in het najaar van 2013 biedt de bibliotheek een collectie kamishibaiverhalen aan om te lenen aan leerkrachten.

Het project Kamishibai is een samenwerking van de Bibliotheek, WOCK (Werken aan Onderwijs, Cultuur en Kunst) en Brede School Gent die zich samen met verschillende buurtscholen en buurtorganisaties inzetten voor een brede leer- en leefomgeving met als doel het creëren van maximale ontwikkelingskansen voor álle kinderen en jongeren en met extra aandacht in de Gentse 19de eeuwse gordel. Zij werken ook samen voor het voorleesproject ‘Boek op Bezoek’.

Jan Dhooge, bib Nieuw Gent

Scholen in 5 Gentse wijken maakten zelf kamishibaiverhalen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s