Mind the Book 2013 en Orlando Figes


Mindthebook2013_028 februari gaat de derde editie van Mind the Book van start in de Antwerpse Singel. Mind the Book koppelt een vijfdaags boekenfestival aan  een boekenbeurs en focust op non-fictie en geëngageerde fictie. Elk jaar kiezen de organisatoren een aantal actuele en tijdloze thema’s uit. Op het event  gaan dan maatschappijkritische topauteurs, die recent boeken over één of meer van die kwesties publiceerden, met elkaar in gesprek.  In 2013 komen o.a. volgende thema’s aan bod:

Je vindt momenteel een selectie van hun  boeken op een themastandje op de tweede verdieping in Bib Zuid.

Uit het indrukwekkend aantal sprekers pikken we er de auteur met de grootste internationale faam uit:  Orlando Figes, historicus en hoogleraar aan de universiteit van Londen. Hij  zal spreken over Europese geschiedenis en Oost-West-verhoudingen met Jan Balliauw, de Oost-Europa en Rusland-kenner van de VRT.

Figes  is vooral gekend als auteur van een aantal vlot geschreven werken over de geschiedenis van Rusland zoals ‘Tragedie van een volk’ over de Russische revolutie en ‘Natasja’s dans’, een culturele geschiedenis van Rusland van de achttiende tot de twintigste eeuw.

In ‘De Krimoorlog’ wordt de oorlog beschreven die tussen 1853 en 1856 woedde tussen de Russen enerzijds en een coalitie van Britten, Fransen en Turken anderzijds. Tolstoj heeft als officier aan dit conflict deelgenomen en daarover in ‘Sebastopol’ geschreven. Bij ons is deze oorlog minder gekend dan de grote conflicten uit de twintigste eeuw. Maar toch zie je raakvlakken. In het boek wordt duidelijk dat oude overgeleverde gevechtstechnieken (inclusief erecodes) vermengd raakten met een nieuwe, bijna gemechaniseerde vorm van vernietiging. Er vielen 800.000 doden.

‘Fluisteraars’ is een verzameling getuigenissen van slachtoffers van het stalinisme. Figes heeft deze documenten verzameld in samenwerking met Memorial, een Russische organisatie die onderzoek doet naar de slachtoffers van de repressie. Het woord ‘fluisteraar’ kan vertaald worden als ‘sjeptoetsjik’ : iemand die fluistert uit angst om gehoord te worden of als ‘sjeptoen’: een informant van de politie. Je kan een aantal van de interviews hier bekijken op internet.

Het meest recente werk van Figes ‘Schrijf je me?’ is gebaseerd op de correspondentie tussen Lev en Svetlana Misjtsjenko. Het koppel werd gescheiden door de oorlog tegen Duitsland en daarna door de verbanning van Lev naar de Goelag. Met de moed der wanhoop probeerden ze contact te houden. Svetlana  was onverschrokken, of roekeloos, en slaagde er zelfs in Lev stiekem in zijn verbanningsoord te bezoeken. Het eigenaardige is dat Svetlana die in vrijheid leefde, veel depressiever was dan Lev die zich staande wist te houden door zijn werk (beiden waren natuurkundigen) en het contact met enkele medegevangenen. Uiteindelijk is Lev toch vrijgelaten. Er staat een ontroerende foto in het boek van Lev met zijn beide kinderen.

Orlando Figes is in 2010 ongunstig in het nieuws gekomen doordat hij anoniem afbrekende commentaar geschreven had bij werken van collega-historici op Amazon. Figes heeft de feiten eerst ontkend maar later toch toegegeven.

Tot slot kunnen we nog melden dat er ook een filmluik aan Mind the Book is verbonden. Literaire duizendpoot  Arnon Grunberg is tevens een filmfanaat en  stelde een retrospectieve samen met een aantal films die hij bespreekt in zijn nieuwe filmessaybundel ‘Buster  Keaton lacht nooit’. Het boek zelf wordt voorgesteld tijdens het openingsgesprek van Mind the Book tussen Arnon Grunberg en literator, essayist en dichter Stefan Hertmans.

Mind the Book wisselt overigens elk jaar van locatie en komt in 2014 opnieuw naar Gent.

Kristine De Messemaeker & Wouter De Raes, collectie non-fictie

Mind the Book 2013 en Orlando Figes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s