GELEZEN: Op weg door Gent


opwegdoorgentHet Stadsarchief van Gent, beter gekend als De Zwarte Doos, heeft een boek uitgegeven over historische routes in het stedelijk landschap: Op weg door Gent.
In Gent zijn veel sporen terug te vinden van eeuwenoude routes over land en water. Sommige straten zoals de Donkersteeg en de Mageleinstraat zijn duidelijk herkenbaar als historische tracés. Maar ook over water liepen belangrijke routes. Veel steden zijn ontstaan op kruispunten van waterlopen. Zo ook Gent aan de samenloop van Schelde en Leie. Het woord ‘Gent’ is afgeleid van ‘Ganda’, een Keltisch toponiem dat rivierenknooppunt betekent.
In het boek wordt een overzicht gegeven van alle vormen van mobiliteit door de eeuwen heen. Over water, te voet, te paard, met trein en tram, met fiets en auto en ja zelfs, door de lucht. Daaromheen wordt een stuk sociale geschiedenis van Gent geweven.
Weet u hoe oud de paardenmarkt in Sint-Amandsberg is? De bekende Negenmeimarkt werd voor het eerst op die plek georganiseerd in 1540.
Weet u hoe de Blaisantvest eruit zag in 1932? De Plezantevest lag vol woonschepen. De gemeenteraad besliste in dat jaar dat ze moesten verdwijnen. Daarmee verdween ‘een vuil maar schilderachtig hoekje’ volgens een krantenartikel. De foto spreekt boekdelen.
Weet u hoe het eerste treinstation in Gent eruit zag? Het was een kopstation aan Gent Zuid met overdekte spoorhallen. De hoge ijzeren spanten lieten toe dat de stoom van de treinen kon ontsnappen.
Het geheel is geïllustreerd met prachtig beeldmateriaal, vooral uit de collectie van De Zwarte Doos.
U kunt het boek bij ons terugvinden op de derde verdieping of in de themazaal.

Kristine De Messemaeker, collectie Gent 3de verdieping

GELEZEN: Op weg door Gent

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s