Roger Raveel (1921- 2013) overleden


raveelsterfbedmoederRoger Raveel, één van de belangrijkste kunstenaars van het naoorlogse België, is op 30 januari 2013 op 91-jarige leeftijd  overleden in Deinze. De kunstenaar, wiens stijl werd gekenmerkt door een mengeling van abstract en figuratief schilderen, liet in 1999 een eigen museum in zijn geboortedorp Machelen-aan-de-Leie bouwen naar een ontwerp van Stéphane  Beel. Er is de afgelopen 24 uur al veel  in de media over zijn leven en artistieke realisaties geschreven zoals o.a. door deredactie,  in Ons Erfdeel en in De Morgen.

Daarom zoomen we hier even in op een aantal boeken in onze collectie over Roger Raveel. Want dit boegbeeld van de Belgische kunst was niet alleen een belangrijk schilder, graficus en maker van kunstobjecten: hij werkte ook samen met enkele grote namen uit de Nederlandstalige literatuur.

Raveel was bv. in de beginjaren van zijn kunstenaarschap zeer goed bevriend met Hugo Claus. Hun briefwisseling tussen 1947 en 1962 werd gepubliceerd en geeft een prachtig beeld van de culturele scène in het naoorlogse België. In 1947 werd de kunstenaarsgroep ‘La relève’ in Gent opgericht. Naast Pierre Vlerick, Jan Burssens, Frans Piens, e.a. behoorde Roger Raveel tot deze groep. Zoals Claus jaren later de Cobra-periode in ‘Een zachte vernieling’ (1988) geschilderd heeft, zo tekende hij deze groep in zijn roman ‘De hondsdagen’ (1952). Meer uitleg over de briefwisseling tussen Claus en Raveel vind je hier in dit filmpje met Jan Van den Berghe. Claus schreef later enkele gedichten bij Raveels werk.

Genesis‘ is het enige boek waar ze samen aan gewerkt hebben. Raveel maakte prenten bij het bijbelverhaal, Claus schreef daarna de gedichten. Het boekobject ademt de tijd van ontstaan: de bladen zijn geborgen in een plexiglazen doos. Toch was dit boek géén ‘spontane’ samenwerking van de beide vrienden zoals Claus die in zijn Cobra-periode gehad heeft. ‘Genesis’ was een opdrachtwerk van de verzamelaar Arthur Vandekerckhove. Oorspronkelijk verscheen dit boek op 90 exemplaren. De bibliotheek bezit enkel de latere handelseditie, zeer verkleind en nauwelijks nog de tijdgeest weergevend. Ook de volgorde is gewijzigd: nu lijkt het er op dat Raveel de gedichten van Claus illustreert. In werkelijkheid was het andersom.

Ook de andere boeken waarvoor Roger Raveel de prenten leverde, waren initiatieven van uitgevers. Het resultaat is er niet minder om. Dat ‘de grote Raveel’ niet bang was voor het moeilijke of het jonge is te zien in een bibliofiele uitgave van de Ergo Pers uit Gent. Jan H. Mysjkin schreef de experimentele gedichten en de uitgever vroeg Roger Raveel een houtsnede. Het resultaat was de bundel ‘Hersenslag’. Ook de Gentse uitgevers ‘Octave de Achtste’ (al dan niet onder deze naam) en ‘De zachte klaarte’ hebben bibliofiel werk van Raveel uitgegeven.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling “Het Niets, het licht en de dingen” in Tienen in 1992 werd er een bibliofiele uitgave met 8 gedichten van Roland Jooris en 9 koperetsen van Roger Raveel uitgebracht waarvan de bib een facsimile bezit. Dichter Roland Jooris is overigens een Raveel-kenner bij uitstek die het oeuvre van de schilder vanaf het begin met teksten heeft begeleid. Een aantal van deze essays is te lezen in de (bibliofiele) Yang-uitgave ‘Geschilderd of geschreven‘. Jooris schreef ook de inleiding en een gedicht bij de catalogus van de muurschilderingen die Roger Raveel, samen met o.a Raoul De Keyser  (eveneens overleden in oktober 2012) in de keldergangen van het kasteel van Beervelde maakte.

Roger Raveel was de ankerman van de Poëziezomer in Watou in 1993. Foto’s van zijn kunstwerken in Watou, samen met de gedichten van 29 bekende Belgische en Nederlandse auteurs, die daarbij door Gwij Mandelinck  geselecteerd werden vind je in Poëzie rond Roger Raveel. Ook Paul Demets en Charlotte Mutsaers hebben onlangs nog gedichten rond het werk van Raveel geschreven. In Watou is op de markt het portret van Hugo Claus door Raveel te zien: een uitsnede in metaal. Daarmee combineerde Raveel het gegeven van de omgeving, de natuur en de kunst. Hij maakte ook een schilderij van Hugo Claus bij het graf van Pernath, te zien in het museum in Machelen-aan-de-Leie.

Tot slot vermelden we nog Roger Raveel, het verschrikkelijk mooie leven, een publicatie over Raveels werk waarin ook dichter, columnist en kunstkenner Bernard Dewulf in een essay enkele belangrijke werken van hem bespreekt.

Er staat momenteel een themastandje met boeken over Roger Raveel op de 3de verdieping van bib Zuid.

Wouter De Raes, collectie geschiedenis

Roger Raveel (1921- 2013) overleden

Een gedachte over “Roger Raveel (1921- 2013) overleden

  1. Lien zegt:

    Ik ga dat standje zeker bekijken, zo een prachtige kunstenaar dat dat was… Ik heb mij ook ingeschreven voor een fundraisingdinner 15 februari waar Roger Raveel zijn naam aan ontleende.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s