Wereld in woorden


wereldinwoorden2In 2006 verscheen het eerste deel van een grote nieuwe, chronologische geschiedenis van de Nederlandse literatuur: Stemmen op schrift, door Frits van Oostrom. Die had wat eerder een saaie literatuurgeschiedenis over de Middelnederlandse letterkunde leek, zo indrukwekkend gepimpt tot een boeiend verhaal, dat sommigen het in één ruk uitlazen; lees hier de getuigenis van een student.
In de jaren daarna verschenen andere delen door Hugo Brems, Herman Pleij, Karel Porteman en Mieke Smits-Veldt, Wim van den Berg en Piet Couttenier.

En nu verschijnt het chronologisch vroegste gedeelte: Wereld in Woorden, een geschiedenis van de Nederlandse literatuur 1300-1400. De Nederlandse hoogleraar letterkunde Van Oostrom presenteert hiermee opnieuw een baanbrekende studie, die overzichtelijk en met veel gevoel voor de maatschappelijke context tekent hoe de allereerste Nederlandse literaire werken ontstonden en welke invloed ze uitoefenden op de ontwikkeling van onze taal en literatuur. Van Oostrom weet even boeiend te spreken over Ruusbroec en Hadewijch als over ridderverhalen en abele spelen.

Het boek verschijnt op dinsdag 5 februari 2013 en wordt in de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde in Gent aan de pers voorgesteld. Hier vind je meer info.

Wie al een voorproefje wil, kan het eerste hoofdstuk online lezen. Er is ook een reeks lezingen rond dit boek, zowel in Nederland als Vlaanderen (Antwerpen, Brugge, Brussel, Kortrijk).
Alle info over Frits van Oostrom vind je hier.

Het boek staat ondertussen ook op de longlist van de Libris Geschiedenis Prijs 2013.

Jean-Paul Den Haerynck, Literatuurafdeling

Wereld in woorden

Een gedachte over “Wereld in woorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s