Philip Glass Ensemble in Muziekcentrum De Bijloke Gent


tumblr_m467zyOwbX1qkuou9o1_500Op vrijdag 25 en zaterdag 26 januari 2013 speelt het Philip Glass Ensemble de filmopera ‘La Belle et la Bête’ in Muziekcentrum De Bijloke Gent.
In de muziekafdeling van bib Zuid vind je een themastand met filmaffiches en fotomateriaal met beelden uit de oorspronkelijke film van Jean Cocteau en wordt Philip Glass centraal geplaatst.

De artistieke duizendpoot Jean Cocteau bewerkte in 1946 het sprookje ‘La Belle et la Bête’ van Madame Leprince de Beaumont in een zwart-witfilm. Deze cultfilm is een surrealistisch meesterwerk. De componist van de originele filmmuziek is Georges Auric.

Philip Glass componeerde in 1995 een opera naar die film. Glass verving de muziek van Auric door eigen werk en de gesproken teksten door nieuwe gezongen dialogen. Hij gebruikte de originele, gerestaureerde, ondertitelde versie van Cocteau.
Glass is wiskundige en filosoof van opleiding. Bij het synchroniseren van de tekst van de muziek met de beelden van de film ‘La Belle et la Bête’ kwam dat goed van pas.
De film wordt geprojecteerd op een doek in de achtergrond. Op het podium ervoor acteren musici en zangers.

De beroemde Franse dichter, roman- en toneelschrijver, filmmaker, ontwerper en kunstenaar Jean Cocteau is in 2013 vijftig jaar overleden.

Naar aanleiding van zijn 75ste verjaardag, brengt Philip Glass 2 live-uitvoeringen van ‘La Belle et la Bête’. Deze muziekopera werd live voor het laatst in 2006 geprogrammeerd.

Philippe Paelinck

Philip Glass Ensemble in Muziekcentrum De Bijloke Gent

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s