‘Nerveuze vrouwen’ in Bib Zuid : twee lezingen, een monoloog, een tentoonstelling en boekenstands


aff-nerveuze-vrouwenOp dinsdagmiddagen 29 januari, 5 en 12 februari organiseert de bib drie activiteiten rond het thema ‘Nerveuze vrouwen’ in samenwerking met UGent en Museum Dr. Guislain. De twee lezingen en de monoloog sluiten aan bij de tentoonstelling ‘Nerveuze vrouwen. Twee eeuwen vrouwen en hun psychiaters’ van het Museum Dr. Guislain (nog tot 26 mei 2013).
Vrouwen worden al eeuwenlang als ‘nerveuzer’ beschouwd dan mannen, eerder ten prooi aan labiliteit en geestesziekte, vaker lastiggevallen door geesten en demonen. Maar zijn zij nu ook in werkelijkheid ‘zieker van geest’?

Drie vrouwelijke sprekers belichten dit thema elk op hun eigen manier.

29 januari 2012: Katlijne Van der Stighelen: Vrouwenstreken: over hoe vrouwen hun leefwereld vertalen in beelden
Katlijne Van der Stighelen gaat in ‘Vrouwenstreken’ op zoek naar een feminiene beeldtaal. Welke thema’s hebben schilderende vrouwen vroeger en nu vertolkt? Op welke manier vertalen schilderijen van vrouwen hun ervaringen, hun verlangens en hun frustraties in beelden? Van der Stighelen illustreert hoe creatief en eigenzinnig vrouwen te werk zijn gegaan om hun eigen beeldtaal te creëren, los van de mannelijke canon. Katlijne van der Stighelen is gewoon hoogleraar aan de Onderzoekseenheid Kunstwetenschappen van de K.U.Leuven. In 1999 organiseerde ze samen met Mirjam Westen de tentoonstelling ‘Elck zijn waerom. Vrouwelijke kunstenaars in België en Nederland, 1500-1950’.

5 februari 2013: Eliane Van den Ende: Karakterdames: verdoken vrouwenverhalen
Vrouwen zijn miniatuurtjes in de (kunst)geschiedenis.Geschiedenis wordt – nog al te vaak – door mannen geschreven. Het woord ‘geschiedenis’ is nochtans vrouwelijk. Maar als het over vrouwen gaat, gaat het vaker over hun excentriciteit dan over hun heldhaftigheid, vaker om hun kunde om te verleiden dan om hun kunst te schilderen of te schrijven, vaker over hun hysterie dan over hun gezond verstand…Dus daarom voor een keer ‘vertelsels’ over vrouwelijke talenten zonder een sprankel ondergeschiktheid. Historica en cultuurjournaliste Eliane van den Ende snuistert ‘al eeuwen’ in ‘La petite et grande Histoire’ op zoek naar dames van stand maar ook naar vrouwen met een zinderend leven.

12 februari 2013: Nele Van den Broeck KWEST#1: Het Brein
KWEST#1: Het Brein is een theatermonoloog waarin Nele Van den Broeck, als nerveuze vrouw, op een verstaanbare en heel eigen manier vertelt over de werking van de hersenen en de nieuwste ontdekkingen in de neurologie. Het is het eerste deel in een reeks voorstellingen die elk een ander groot wetenschappelijk vraagstuk aanpakken. Nele Van den Broeck is theatermaker en muzikant. Met haar band ‘Nele Needs A Holiday’ werd zij muzieklaureaat op Theater aan Zee en haalde ze de finale van Humo’s Rock Rally. Wekelijks zingt zij een liedje in het televisieprogramma ‘Iedereen Beroemd’.

PRAKTISCH

Waar? In de Achilles Musschezaal van Bibliotheek Zuid
Wanneer? De lezingen vinden telkens plaats van 12.30 uur tot 13.30 uur De deuren gaan open om 12 uur. Gratis. Geen reservering mogelijk.

Nog in de bibliotheek:

  • Tot 16 februari laat het Museum Dr.Guislain je in de inkomhal van de bibliotheek proeven van de tentoonstellingNerveuze vrouwen. Twee eeuwen vrouwen en hun psychiaters’.
  • De afdeling literatuur (4de verdieping) zorgt voor een boekenstand over geestelijke gezondheid in de literatuur en een keuzelijst ‘Nerveuze vrouwen’.
  • De afdeling non-fictie (3de verdieping) promoot boeken over vrouwelijke kunstenaars en over vrouwen en psychiatrie.
‘Nerveuze vrouwen’ in Bib Zuid : twee lezingen, een monoloog, een tentoonstelling en boekenstands

Een gedachte over “‘Nerveuze vrouwen’ in Bib Zuid : twee lezingen, een monoloog, een tentoonstelling en boekenstands

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s