Jan Simoen (1953-2013), jeugdboekenschrijver en oprichter Kanker4Life


cover met mij alles goedJeugdauteur Jan Simoen is op 5 januari overleden. Hij laat Sigi, Jonas, Anna, Michael, Nathan, Alice en vele andere personages uit zijn boeken verweesd achter, zijn vier (stief)kinderen en zijn vele vrienden auteurs, illustratoren, kunstenaars en lezers.

In feite startte Simoen zijn schrijverscarrière in Gent: hij schreef op vraag van regisseur Guy Cassiers (Toneelhuis) – voor wie hij toneelfotografie deed – het stuk Polaroid (1989), voor Oud Huis Stekelbees (later Victoria, nu Campo), waar het in 1990 werd opgevoerd met o.a. een toen nog piepjonge Hein Decaluwé.

Zijn eerste verhalen voor kinderen (10+) waren avonturenboeken: Duizend stenen ogen (1993), dat speelt op Paaseiland en De vierde stad (1995), in ondergrondse gangen van een niet met naam genoemde stad in oorlogsgebied. De vierde stad was ook een theaterproductie in de Kopergietery.

In zijn eerste jongerenroman, het aangrijpende Met mij gaat alles goed (1996), lees je de briefwisseling tussen Jonas, die in New-York ontdekt dat hij aids heeft, en Michaël, zijn ‘nieuwe’ broer, die met zijn moeder Irina naar België was gevlucht uit de Joegoslavische burgeroorlog. Hun halfzus Anna, die haar beide halfbroers mist, krijgt een stem in En met Anna? (1999) en Michaël duikt na een onrustbarende afwezigheid weer op in Veel liefs van Michaël. De drie boeken vormen samen een hedendaagse familietrilogie rond de eeuwwisseling.

Veel jongeren kennen Sigi nog wel, de puber van 12 3/4 jaar, van de verhalen in het tijdschrift ID. Later bundelde Simoen de hilarische Sigi verhalen in vier boeken, en schreef hij het scenario voor Sigi, de musical, die door een Leuvense middelbare school werd opgevoerd als schooltoneel. Een idee voor Gentse scholen?

Met Slecht (2008, 14+) won Simoen verschillende prijzen (Boekenuil, Gouden Zoen, Prix Libbylit du Meilleur Roman Belge) en was hij finalist van De kleine Cervantes. Het is het compacte en vlot leesbare maar daarom niet minder doordringende verhaal van een jongen die iets heel fout heeft gedaan.

Ik ben Alice (2010, 14+) speelt gedeeltelijk in Gent: Alice, 1ste jaarsstudente, worstelt met dyslexie en een eetstoornis. Toch gaat ze naar Gent op kot, om sociale wetenschappen te studeren aan Hogeschool Gent, met vallen en opstaan. De manier waarop Simoen de flamboyante Alice aan het woord laat toont opnieuw zijn fascinatie voor de taal en de leefwereld van jongeren.

Toen Jan Simoen najaar 2010 een agressieve darm- en leverkanker kreeg, wou hij zich daar niet zomaar bij neerleggen: hij schreef nog De nacht van 2 april, geïnspireerd op zijn jeugd in Middelkerke, met illustraties van zijn broer Peter. Ook daarin komt het thema oorlog aan bod: de Tweede Wereldoorlog ligt er nog vers in het landschap en het geheugen van het kustdorp.
En Jan schreef een maandelijkse nieuwsbrief voor vrienden en familie, over kanker en Het Leven. Daaruit groeide zijn idee om Kanker4Life op te richten, een actie voor het goede doel, vanuit zijn overtuiging dat wie kanker heeft nog veel kan betekenen én realiseren voor anderen.
Zijn laatste nieuwsbrief, waarin hij vertelt dat hij ‘uitgeprocedeerd’ is uit het leven, verscheen in De Morgen van 21 december. In De Standaard van 22 december stond een uitgebreid interview van Kathleen Vereecken met de terminaal zieke schrijver, met korte fragmenten uit zijn nieuwsbrieven. Oudere nieuwsbrieven staan te lezen op zijn website, onder K4L. Wie weet bundelt de uitgever deze levenslustige, moedige en aangrijpende nieuwsbrieven in een boek?

Lees zeker ook de hommage van recensente Karin Kustermans op Vertel eens, luister naar zijn uitgeefster Belle Kuijken bij Ruth Joos op Radio 1, of kijk op Cobra.be, over een schrijver en een mens om nooit te vergeten.

Myriam Verreycken, voor Jeugdafdeling en Literatuurafdeling

Jan Simoen (1953-2013), jeugdboekenschrijver en oprichter Kanker4Life

3 gedachtes over “Jan Simoen (1953-2013), jeugdboekenschrijver en oprichter Kanker4Life

  1. jojo benoit zegt:

    kan ik digitaal de laatste nieuwsbrief van Jan Simoen, dat op 21 december in de Morgen verscheen, ontvangen ?
    ik vind dit nergens terug, ook niet in het archief van de Morgen, waarvan ik abonnee ben.
    dank

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s