Meneer Ibrahim in NTGent


meneeribrahimOp 16 en 17 januari is er in NTGent de theatervoorstelling ‘Meneer Ibrahim en de bloemen van de Koran’ door de theatergroep De Nieuw Amsterdam (DNA). De regie is in handen van Erik De Vos, de inmiddels 83-jarige geëngageerde toneelmaker die vooral bekend werd door zijn Toneelgroep De Appel.
DNA wil de diverse culturele invloeden binnen onze samenleving belichten, met als uitgangspunt dat culturele diversiteit een verrijking is.

Het verhaal van ‘Meneer Ibrahim en de bloemen van de Koran’ richt zich op Momo, een jongen die alleen met zijn werkloze vader opgroeit. Omdat zijn vader de hele dag weg is, moet Momo voor zichzelf én zijn vader zorgen en doet hij dagelijks boodschappen bij meneer Ibrahim, de Arabische kruidenier. Langzaam bloeit er een vriendschap tussen meneer Ibrahim en de jongen. De oude man steekt de opgroeiende jongen vanuit de wereld van de volwassenen een hand toe, waarbij hij de grenzen van de religie liefdevol overschrijdt.

Dit theaterstuk is gebaseerd op het gelijknamige populaire boek van Eric-Emmanuel Schmitt, dat inmiddels een klassieker is op de literatuurlijst van middelbare scholieren.
Deze roman maakt (net als die andere bestseller van Schmitt, ‘Oscar et la dame Rose’) deel uit van Schmitts cyclus ‘Le Cycle de l’Invisible’, die de grote wereldgodsdiensten als thema heeft. Hierin beschrijft hij op ontroerende en eenvoudige wijze de kern van deze verschillende geloven.
Schmitt zelf is gelovig, maar hij gelooft in een God zonder religie. In een interview zei hij hierover: ‘Mijn geloof is geen vaststaande waarheid, geen rationele zekerheid. Ik besef dat het slechts een manier is om antwoord te geven op de vragen. Ik verzet me tegen een denken waaruit alle hoop verdwenen is en doet alsof religie ons niets meer te vertellen heeft.’

Schmitt is er van overtuigd dat de wereld ten onder gaat aan zwartgalligheid en heeft van zijn positieve levenshouding zijn handelsmerk gemaakt. Dat heeft hem geen windeieren gelegd, want hij is de meest gelezen, meest vertaalde en meest gespeelde Franse schrijver van de laatste jaren.

Tickets en info vind je hier.

Literatuurafdeling

Meneer Ibrahim in NTGent

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s