Romans 2012: keuze van de bib


terugkeer-ongewenst-charles-lewinskyThe Observer opende de debatten al op 25 november(!) en intussen lieten de andere Angelsaksische en Franse bronnen zich niet onbetuigd met jaaroverzichten in The Independent, The New York Times, L’Express, Le Point en Flavorwire die op basis van verschillende bronnen een “super”lijst distilleerde. En dan was er ook het lijstje van The Economist dat de Engelse vertaling van Herman Kochs Het diner een vermelding waard vond, iets wat NRC Boeken berichtte.

In ons taalgebied blijft het nog wat stil. De Morgen pakte wel al uit met een jaaroverzicht in haar boekenrubriek en Knack zette al enkele lijstjes online. Sites als Crimezone en CuttingEdge (voor Nederlandstalig en vertaald) laten hun bezoekers kiezen uit hun favorieten en wellicht publiceren De Standaard en De Volkskrant hun lijstjes in hun eerstvolgende edities.  Intussen gaven ook de redacties van NRC en van De Groene hun voorkeuren vrij. Boekhandel Athenaeum bood al een overzicht en op de blog van Annick Vandorpe, Van boeken en mensen, worden mooie top3s ingezonden.

Stof genoeg dus om uit te pakken met een lijst van fictietitels die net als de voorbije jaren ook op de startpagina van de catalogus te zien is. Naast romans verwijzen we ook naar enkele titels uit de literatuurwetenschap en de taalkunde. Later komt er een apart bericht en een keuzelijst rond de poëzie van 2012, die info reserveren we voor de periode rond de Poëzieweek die eind januari met de traditionele Gedichtendag van start gaat.

En voor wie zich uren, dagen en weken met lijstjes wil bezighouden verwijzen we graag door naar deze blog die zich tot doel stelt alle Engelstalige toplijstjes te verzamelen.

Johan Eeckhout, Literatuurafdeling

Romans 2012: keuze van de bib

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s