BUITEN BEELD – brieven- en fototentoonstelling Nieuwewandeling in Bib Zuid (t.e.m. za.12/01)


victoria8150 jaar gevangenis aan de Nieuwewandeling, dat is niet echt een reden tot feesten, maar toch zeker een historisch feit om bij stil te staan, zo dacht men in de gevangenis. In de loop van 2012 organiseerde de Gentse gevangenis daarom een reeks activiteiten voor gedetineerden* én voor externen. Een van de initiatieven was een brieven- & fotoproject. Daarnaast was er o.a. de tentoonstelling en het boek 150 jaar Nieuwewandeling, een opendeurdag, een muziektheatervoorstelling van/met gedetineerden en een filmvoorstelling i.s.m. het Filmfestival.

Brieven…
De gedetineerden werden uitgenodigd om in een brief een plek te beschrijven waaraan ze een positieve herinnering hebben. Zo’n plek bleek vaak verband te houden met een dierbare persoon of met een betekenisvolle gebeurtenis. Het schrijven verliep met of zonder hulp, in kleine groepen of individueel. Voor de gedetineerden creëerde het schrijven een soort ‘vrije’ ruimte en een meer betekenisvolle invulling van hun dagelijkse leven in de gevangenis.

… en foto’s
In het voorjaar van 2012 werd elke brief naar een – bekende of minder bekende – fotograaf verstuurd die ermee aan de slag wou gaan. Elke fotograaf trok erop uit om de beschreven plek, de herinnering en de betekenis ervan op de gevoelige plaat vast te leggen. Op een zondag begin juli konden gedetineerden en fotografen elkaar ontmoeten. Samen bekeken ze de vele brieven en foto’s en wisselden ze verhalen uit.

Tentoonstelling
Daaruit groeide de foto- en brievententoonstelling ‘Buiten Beeld’, die zomer-najaar 2012 te zien was in de bibliotheek van de gevangenis. Dezelfde tentoonstelling biedt nu in Bib Zuid aan iedereen de kans om kennis te maken met dit unieke project. Daarna krijgen de foto’s en brieven hun definitieve plekje in de gevangenis.

Nog t.e.m. zaterdag 12 januari in de inkomhal van bibliotheek Zuid, tijdens de openingsuren. Gratis toegang.

Een sociaalartistiek project i.s.m. Victoria Deluxe en De Rode Antraciet.
Schrijvers en fotografen: Michiel Hendryckx, Stephan VanfleterenBieke Depoorter, Filip Naudts, Evy Menschaert, Thomas Sweertvaegher, Eduardo Tardaguila, Jan Goeman, Wim Beddegenoodts, Tom Lagast, Serge Van Cauwenberg, Tilde De Wandel, Sofie Van Hoof, Ode de Kort, Michèlle Verbruggen, Lisa Vandamme, Lieven Neirinck, Lieven Lefere, Lies Kortleven, Kaat Pype, Kaat Celis, Jonas Mertens, Frederick Buyckx, Chloé Opdebeeck.

* ‘Gedetineerden’ is de correcte benaming voor ‘gevangenen’: mensen die in voorhechtenis zitten, of veroordeeld of   geïnterneerd zijn (mensen met een psychiatrische stoornis worden helaas nog te vaak in een gevangenis ‘geïnterneerd’).

Myriam Verreycken, voor Publiekswerking

BUITEN BEELD – brieven- en fototentoonstelling Nieuwewandeling in Bib Zuid (t.e.m. za.12/01)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s