Non Fiction boeken 2012: de keuze van de bib


imagesCANUA2BWBeste bib(be)zoeker,

We stellen u graag de keuzelijst van de betere non-fiction boeken 2012 voor.
Want, leest u veel? En leest u graag non-fiction of informatieve boeken? Vindt u uw gading tussen al die nieuwe boeken? Met deze vragen in het achterhoofd hebben wij, medewerkers van de non-fiction afdeling uit de karrenvracht van nieuwe boeken uit 2012 meer dan 100 boeiende, controversiële, maar inhoudelijk sterke titels weerhouden en deze samengebald in één keuzelijst.

Op de tweede en de derde verdieping in de bib aan ‘t Zuid vindt u dan ook de themastand met de geselecteerde titels. Leg uw iPad nú maar even terzijde of stel de aankoop van die typische”eindejaarsprullaria” tijdelijk uit, want u ontdekt vast en zeker nog net vóór het einde van de wereld het boek dat u nog graag had willen lezen.

Opvallend voor 2012 is dat titels over het geluk of juist de belemmering ervan veel gelezen of gereserveerde non–fiction boeken zijn.
Zo staat auteur en psycholoog Paul Verhaeghe met “De neoliberale waanzin” en vooral met “Identiteit” nog volop in de gunst van menig lezer.
Een ander maatschappijkritisch, maar bijna satirisch boek is: “Absurde overvloed” van Michael Foley, waarvan de auteur nooit gedacht had dat zijn “gezeur van een oude vent ” ook zou aanslaan bij de jongeren. Ons leven is zoals op een cruiseschip : geregeld, gepland en boordevol gekke kicks. Geluk mag niet meer verstoord worden door inspanning, maar onze verlangens zijn torenhoog, terwijl we onze verantwoordelijkheden ontvluchten en onze menselijke tekortkoming krijgen een medisch label, zoals “time constraint disorder” of uitstelgedrag aldus de auteur.

Naast controversiële boeken zoals “De voedselzandloper” van Kris Verburgh of “Borderline times: het einde van de normaliteit” van Dirk De Wachter vind je in deze keuzelijst nog minder bekende pareltjes zoals de reeks “The School of life” uitgegeven door de Arbeiderspers, een reeks wegwijs boeken over praktische levenswijsheid zoals werk zoeken, mindfulness, enz.…

Ook over België mocht er geen nieuw boek uitblijven. In zijn werk “België : geschiedenis zonder land” kijkt de belezen historicus Rolf Falter door de geschiedenis heen over onze  landsgrenzen. Zo situeert hij het begin van het succesverhaal van het graafschap Vlaanderen in het Noord-Franse  Saint-Omer, juridisch vanaf 1147 de eerste middeleeuwse stad in het graafschap, die haar voorspoed dankte aan schapen, jaarmarkten, het indijken van de zee en haar Benedictijnse abdij.
Dat België er later toch gekomen is, vindt haar oorzaak in de oorlogsmoeheid van Frankrijk en Engeland, die sinds 1214 kibbelden over onze gewesten. Haast visionair is de uitspraak van Leopold I dat het natiegevoel nooit zal lukken onder de Belgen.

Een zeer toegankelijk boek over de menselijke evolutieleer is Afrika : de bron van ons bestaan van Martin Meredith. Het onderzoek naar fossielen over onze voorouders ging bij de geleerden vaak gepaard met onderlinge rivaliteit en soms…ook bedrog.

In dit kort bestek kunnen we onmogelijk al die recente boeken bespreken, vandaar dat we u met deze keuzelijst uitnodigen voor alweer een nieuw leesfestijn.

Non Fiction boeken 2012: de keuze van de bib

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s