Vlaamse auteurs zetten zich in voor eindejaarscampagne Amnesty International


Van 1 tot 10 december vraagt Amnesty International Vlaanderen weer aandacht voor de vrijheid van meningsuiting en stelt ze de onderdrukking ervan in tal van landen aan de kaak. De eindejaarsactie wordt dit jaar volop gedragen en gesteund door de Vlaamse auteurs Herman Brusselmans, Dimitri Verhulst, Saskia de Coster, Kristien Hemmerechts,  David Van Reybrouck, Josse De Pauw, Annelies Verbeke, Stefan Hertmans, Joke Van Leeuwen, Peter Holvoet-Hanssen en Bart Van Loo. Ze gaven hun gezicht aan een actie die tijdens de campagne hun boeken in Vlaamse openbare bibliotheken symbolisch uit de rekken haalt en ze elders plaatst met de boodschap: “Gelukkig voor onze auteurs genieten we in België van vrijheid van meningsuiting; Helaas geldt dit voor veel schrijvers op de wereld niet. Zij riskeren lijf en leden voor wat ze aan het papier toevertrouwen”. Amnesty International verwijst hiermee concreet naar enkele schrijvers en bloggers waar ze zich op dit moment voor inzet.

De Gentse bibliotheek pikt hierop in door tijdens de campagne een tentoonstelling te houden op de literatuurafdeling rond censuur en verboden boeken. Om praktische redenen zullen we enkel op zaterdag 1 december van de betrokken auteurs een aantal werken uit de collectie verwijderen en ze uitstallen aan de centrale infobalie op het gelijkvloers. Zo sluiten we aan bij de actie die Amnesty International  ’s ochtends om 11u zal voeren op het Woodrow Wilsonplein, waaraan Annelies Verbeke deelneemt.

Voor de tentoonstelling en de bijhorende keuzelijst vonden we inspiratie op de site van Banned Books Online die oplijst welke auteurs ooit in het vizier kwamen van de censuur, op pagina’s van Banned Library Books uit de Verenigde Staten, bij de organisatie Beacon for Freedom and Expression en bij Pen International die zich inzet voor het lot van vervolgde auteurs en journalisten. Ook De Volkskrant zette zonet 20 boeken op een rij die ooit met een verbod of censuur werden geconfronteerd. Ook het trefwoord Boekencensuur in onze catalogus bracht ons verder.

De Literatuurafdeling

Vlaamse auteurs zetten zich in voor eindejaarscampagne Amnesty International

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s