Historicus en onderwaterarcheoloog Fik Meijer in de Paarse zetel (Bib Zuid 13/12)


Op donderdag 13 december interviewt Griet Pauwels de Nederlandse historicus Fik Meijer in de Paarse zetel van 12.30u tot 13.15u (Achilles Musschezaal). Gratis toegang, deuren dicht om 12.30u of zodra volzet, geen reservering

Fik Meijer was tot 2007 hoogleraar Oude Geschiedenis in Amsterdam en  is specialist in de zeevaartgeschiedenis van de Klassieke Oudheid. Hij schreef een  groot aantal populariserende boeken waaronder enkele echte bestsellers over de Oudheid en het Romeinse Rijk in het bijzonder. Zijn bekendste boeken zijn Macht zonder Grenzen, Keizers sterven niet in bed, Gladiatoren en  Wagenrennen.
Met De Middellandse Zee schreef hij enkele jaren geleden een persoonlijke geschiedenis waarin hij zijn ervaringen in, op en rond het water als onderwaterarcheoloog verweeft met 2000 jaar maritieme geschiedenis.
In Vreemd volk heeft hij het over integratie en discriminatie in de Griekse en Romeinse wereld.  Naar aanleiding van de Nederlandse  Maand van de Geschiedenis publiceerde hij vorig jaar zijn essay Lessen uit Rome. Vreemdelingen in het Romeinse Rijk en in de Europese Unie, waarin hij  parallellen legt tussen de Romeinse tijd en de actualiteit. Meijer tast er voorzichtig af wat we op dat terrein van de Romeinen kunnen leren of  juist moeten vermijden.
Enkele weken geleden verscheen  zijn gloednieuwe biografie van Paulus waarin hij de grondlegger van het Christendom situeert in de context van de Griek-Romeinse wereld.
Fik Meijer beschikt niet alleen over een vlotte pen maar is ook een enthousiasmerend spreker en werkte mee aan luisterboeken en hoorcolleges op cd over de oudheid. Zoals bv. over de rivaliteit  tussen Athene en Sparta en de geschiedenis van de Olympische Spelen van de Klassieke Oudheid tot nu.
Nederlands populairste classicus ontving in 2005 de Oikos publieksprijs  en vertaalde klassieke werken zoals het complete oeuvre van Flavius Josephus.

Momenteel staan er in Bib Zuid themastandjes met zijn boeken en met  andere boeken over de Klassieke Oudheid in de themazaal en op de 3de verdieping.

Wouter De Raes, afdeling non-fictie, geschiedenis.

Historicus en onderwaterarcheoloog Fik Meijer in de Paarse zetel (Bib Zuid 13/12)

2 gedachtes over “Historicus en onderwaterarcheoloog Fik Meijer in de Paarse zetel (Bib Zuid 13/12)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s