Annelies Verbeke en Sanneke Van Hassel ijveren voor het kortverhaal


Op donderdag 29 november worden in de Vooruit 3 boeken voorgesteld: Veronderstellingen, de nieuwe verhalenbundel van Annelies Verbeke, Ezels, verhalen van Sanneke Van Hassel en Naar de stad, de mooiste korte verhalen van de 21ste eeuw, een bloemlezing door hen beiden samengesteld.

Annelies Verbeke en Sanneke Van Hassel onderstrepen met deze gezamelijke boekvoorstelling nog maar eens hun rol als promotoren van het korte verhaal. Verhalenbundels mogen dan al worstelen met hun imago, toch zijn er ook in dit genre voldoende parels te vinden. Zo zagen we de afgelopen jaren heruitgaven van het werk van Raymond Carver, John Cheever en Sherwood Anderson en zopas verschenen ook de verzamelde verhalen van toneelauteur Arthur Miller.

De meest bejubelde verhalenschrijfster van dit moment is Lydia Davis, die vorige week nog te gast was op Crossing Border Festival. Haar meest recente uitgave, vertaald als Varianten van ongemak ontlokte recensente Fleur Speet in De Morgen volgende uitspraak: “Lydia Davis is met recht en reden de koningin van het korte verhaal. Haar verzameld werk opent een waaier aan opmerkzaamheid, het is een goudmijn vol nuchtere gevoeligheid. Wat maakt een mens rijker? Echt waar, het lezen van Davis”.  Ook Tobias Wolf en Charles D’Ambrosio zijn namen om te onthouden en uiteraard brachten ook absolute literaire grootheden als Haruki Murakami en zonet Sandro Veronesi uitstekende verhalenbundels uit.

In ons taalgebied ijverde Joost Zwagerman voor een bredere erkenning van het genre met zijn gebloemleesde verhalen, waarvan de meest recente,  De Nederlandse en Vlaamse literatuur vanaf 1880 in 100 verhalen, verscheen in 2010.
A.L. Snijders vond dan weer quasi in zijn eentje een nieuw genre  uit,  het zkv of Zeer Korte Verhaal, en verbond zijn naam aan een heuse korte verhalen prijs die eind november voor het eerst wordt uitgereikt. Een opsteker voor het genre is ook de uitreiking van de Debuutprijs 2012 aan Filip Rogiers voor Nauwelijks lichaam. Jammer is wel het opdoeken van het tijdschrift Kortverhaal dat er na 2 jaar mee ophoudt. Maar in contrast daarmee startte De Morgen in mei 2012 wel de wekelijkse publicatie van een verhaal in haar woensdagkrant.

Al bij al zijn er redenen genoeg om uit te zien naar deze literaire avond in De Vooruit. En er is nog meer op komst: op zaterdag 15 december brengen Passa Porta en De Warande in Turnhout  De lange nacht van het korte verhaal  waar o.a. Annie Proulx , Philippe Claudel en Cees Nooteboom zullen optreden, samen met het kruim van de Vlaamse kortverhalenvertellers.

Literatuurafdeling

Annelies Verbeke en Sanneke Van Hassel ijveren voor het kortverhaal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s