Momotaro in bib Nieuw Gent


Op maandag 19 november waren kinderen van het tweede leerjaar van de buurtscholen Sint-Paulus, De Panda en Het prisma van Nieuw Gent te gast in de plaatselijke bibliotheek om te luisteren naar het prachtige kamishibaiverhaal  ‘Momotaro’.

Momotaro is een eeuwenoud Japans verhaal. Het vertelt over een kleine perzikjongen en over groot geluk, over vrienden en vijanden en hoe je samen sterk, moedig en wijs kan zijn. Het verhaal reisde langs duizenden lippen, van oor tot oor en kwam vanuit het verre oosten hierheen glippen. Op de tonen van een hedendaagse muziekcompositie en met een uniek vertelvaliesje blaast Casa Blanca vzw het verhaal nieuw leven in. Tijdens een interactieve vertelling smelten beeld, tekst en muziek samen en proeft het publiek van de oosterse cultuur. Na de voorstelling duiken de kinderen tijdens twee omkaderende workshops zelf in het verhaal. Foto’s over deze dag vindt u hier.

Deze voorstelling is de aftrap van het project ‘Kamishibai’ dat de bibliotheek, WOCK en Brede School Gent organiseren in de Bloemekenswijk, Ledeberg, Nieuw-Gent en Sint-Amandsberg. Van half november tot half december gaan kinderen vanaf 6 jaar uit plaatselijke buurtscholen aan de slag rond kamishibai en proberen zelf een kamishibai-verhaal te maken.

Kamishibai is een traditionele Japanse vertelvorm. Het betekent letterlijk ‘papiertheater’. Het gaat om een klein theatertje waarin grote tekeningen passen. Elke tekening geeft een scène weer uit een verhaal. Een verteller verschuift de tekeningen, als ging het om een verstilde animatie-film en vertelt intussen het verhaal dat achteraan op de tekeningen te lezen staat.

Het traject

Alle deelnemende klassen doorlopen een traject samen met leerkrachten, Vzw Casablanca en beeldend kunstenaars, waarbij ze werken aan een eigen kamishibai-verhaal. Het thema is ‘een heldenverhaal’. Het traject omvat 3 stappen:

  1. een kamishibai-voorstelling en workshops in de bibliotheek
  2. zelf een kamishibai-verhaal schrijven en tekenen op school
  3. een slotmoment met voorstelling van de zelfgeschreven verhalen in de bibliotheek

1. Vzw Casablanca brengt in de plaatselijke bibliotheek voor alle klassen de Kamishibai-voorstelling ‘Momotaro’ en koppelt hieraan workshops over bewegen en verhalen schrijven.

2. Leerkrachten kunnen de aanzet van de schrijfworkshop in de klas verwerken tot een verhaal voor kamishibai. Een beeldend kunstenaar in de klas, helpt de kinderen om het verhaal om te zetten in prenten. Deze prenten worden geplastificeerd en zijn dan klaar voor gebruik voor een kamishibai-vertelling!

3. In elke wijk is er een slotmoment. De kinderen lezen hun zelfgemaakt kamishibaiverhaal voor. Misschien worden de prenten tentoongesteld in de wijkbibliotheek.

Na het traject

De deelnemende scholen krijgen een eigen kamishibai-kastje om deze verteltraditie op school verder te kunnen zetten. Ook in de bibliotheek, kunnen leerkrachten en kinderbegeleiders steeds terecht om een kastje te gebruiken. En vanaf voorjaar 2013 biedt de bibliotheek een collectie kamishibaiverhalen aan om te lenen.

Het project Kamishibai is een samenwerking van de Bibliotheek, WOCK (Werken aan Onderwijs, Cultuur en Kunst) en Brede School Gent die zich samen met verschillende buurtscholen en buurtorganisaties inzetten voor een brede leer- en leefomgeving met als doel het creëren van maximale ontwikkelingskansen voor álle kinderen en jongeren en met extra aandacht in de Gentse 19de eeuwse gordel. Zij werken ook samen voor het voorleesproject ‘Boek op Bezoek’.

Momotaro in bib Nieuw Gent

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s