GELEZEN: Canada door Richard Ford


In de roman Canada (2012) van de Amerikaanse schrijver Richard Ford (geboren in 1944), ben je als lezer – ik las het boek in het Engels – meteen geboeid door het ongewone fictieve verhaal van een vijftienjarige jongen, Dell Parsons. Een bankoverval van zijn ouders zorgt ervoor dat zijn tweelingzus en hijzelf alternatieve wegen moeten zoeken in het leven. Bovendien stuurt en vertelt de 65-jarige man Dell Parsons (ondertussen leraar Engels in Canada) met veel empathie en zintuiglijk-poëtisch vernuft zijn eigen levensverhaal. Dit dubbel vertelperspectief lijkt wel een verfijnde toepassing van de prachtige zin van William Wordsworth “The Child is father of the Man” uit het gedicht The rainbow.

“Niet normaal” leven voor Dell is de rode draad in deze roman ─  geen regulier onderwijs, het gemis van ouders en zus, zijn ontmoetingen met bijzondere mensen, de confrontatie met geweld en moord. Het avontuur van Dell  ─  eerst in de Amerikaanse staten Montana en Noord-Dakota en daarna in Saskatchewan, Canada ─  roept bij de lezer eveneens de morele vraag op: waar ligt de grens van een harmonieus “normaal” bestaan?

Ford houdt met Canada ook de huidige Verenigde Staten (nog in de sfeer van de herverkozen president Obama) een spiegel voor. Zijn literair misdaadverhaal, existentiële roman en “donkere” komedie plaatsen hem in de traditie van diverse schrijvers (van bijvoorbeeld Faulkner tot Eggers) die de Amerikaanse droom van welvaart, vrijheid, gerechtigheid en democratie ontluisteren en bekritiseren.

Wie meer wil lezen van Ford raad ik de Frank Bascombe-trilogie aan. Bascombe is hierin het hoofdpersonage van middelbare leeftijd, dat ondanks nare levenservaringen hoopvol blijft zoeken naar verzoening en geluk in De sportschrijver (1988; The sportswriter, 1986), Onafhankelijkheidsdag (1996; Independence Day, 1995) en  De stand van zaken (2007; The lay of the land, 2006).

Joël Neyt, voor Literatuurafdeling Stedelijke Openbare Bibliotheek Gent

GELEZEN: Canada door Richard Ford

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s