Neen dit is geen fictie: ‘Berichten uit Homs’ van Jonathan Littell


Een vreedzame oplossing voor de uitzichtloze burgeroorlog in Syrië is jammer genoeg nog niet voor morgen.

In tegenstelling tot de Arabische revoluties in Noord-Afrika, waarover al een aantal boeken zijn verschenen, was het tot nu toe nog altijd wachten op een pakkend (Nederlandstalig) boek, dat ongecensureerd inzicht geeft in het Syrische conflict.

Voor journalisten is het immers geen gemakkelijke klus om een objectief verslag ter plaatse van de oorlogsgebeurtenissen weer te geven : velen van hen werden ontvoerd of schoten er hun hachje bij in door aanslagen.

Eén van de weinige journalisten die de kogeldans ontsprongen is, is de gelauwerde schrijver Jonathan Littell. Als clandestiene verslaggever beschreef hij begin 2012 de bloedige David-tegen-Goliath-belegering van Homs door de troepen van het regime.
Zijn boek Carnets de Homs is nu in Nederlandse vertaling verschenen als Berichten uit Homs. Het is een bijna letterlijke transcriptie van zijn notitieboekjes, die hij dagelijks bijhield tijdens zijn tocht doorheen het oorlogsgebied. Hij verzint niets, maar rapporteert vaak onder de granaatinslagen in telegramstijl de gevechten en de reacties van de bevolking. De inwoners zelf klampten hem aan om hun persoonlijk relaas van 40 jaar onderdrukking te vertellen. Om hun veiligheid te vrijwaren verzint hij wel fictieve namen.Van vele van die getuigen is hij ondertussen hun spoor kwijt.

Jonathan Littell is een veelzijdige auteur: als zoon van de Amerikaanse thrillerschrijver Robert Littell brengt hij zijn jeugd door in Frankrijk. Hij schrijft zowel romans als non-fictie, vooral in het Frans. Zo won hij in 2006 de Prix Goncourt met Les bienveillantes: roman (vertaald als De welwillenden). Zijn essay Het droge en het vochtige: een korte verkenning op fascistisch grondgebied behandelt het taalgebruik van een Oostfrontboek van Léon Degrelle, de collaborende rexistenleider tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Je kan het boek Berichten uit Homs lenen in de bib als sprinter of als non-fictie-boek op de tweede verdieping of in een bibfiliaal.

Er is ook een keuzelijst over de Arabische revoluties.

Steven Aerts

Neen dit is geen fictie: ‘Berichten uit Homs’ van Jonathan Littell

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s