Bluegrass in muziekafdeling bib Zuid


‘The Broken Circle Breakdown’ werd voor het eerst vertoond als openingsfilm tijdens het voorbije Gent Filmfestival. Het is de vierde film van de Gentse filmregisseur Felix Van Groeningen.

Van Groeningen werd in 2004 bekend met zijn debuutfilm Steve + Sky. De film werd bekroond met de Plateauprijs 2004 voor de beste Belgische film. In 2007 volgde Dagen zonder lief en in 2009 De helaasheid der dingen, de verfilming van het boek van Dimitri Verhulst.  De soundtrack van beide films is van Jef Neve.

Voor de filmmuziek van ‘The Broken Circle Breakdown‘ contacteerde Felix Van Groeningen opnieuw Jef Neve voor een klassieke opzet met zware vioolpartijen. Een maand later besliste Felix wegens het emotionele verhaal om het toch bij bluegrass te houden en zo zijn maar heel kleine stukjes van Jef Neve’s soundtrack behouden.

De bibliotheek heeft een uitgebreide collectie bluegrass en maakte een keuzelijst. Tijdens de maand november kan je in de muziekafdeling van bib Zuid terecht voor een themastand over dit muziekgenre. Op donderdag 22 november is acteur en bluegrass mandolinespeler Johan Heldenbergh te gast in de Paarse zetel.

Bluegrass is een subgenre van country en een vorm van Amerikaanse rootsmuziek.  De stijl is geïnspireerd op de muziek uit de Appalachen.  Bluegrass is de voortzetting van de oude stringbandmuziek met wortels in de Schotse, Ierse en Engelse traditionele muziek.  Muziektradities die door migranten in de 18de eeuw naar de Appalachen werden meegebracht.  Later werd bluegrass ook beïnvloed door de muziek van zwarte Amerikanen en werden elementen uit de jazz opgenomen.

De naam bluegrass wordt voor het eerst gebruikt op het einde van de jaren 50 van de vorige eeuw.  Grondlegger Bill Monroe formeert in 1939 The Bluegrass Boys.  De naam bluegrass ontleent hij aan het speciale blauwe gras (Poa pratensis) in de staat Kentucky.  Bij de ‘mountain music’, de basis van de bluegrass, bestond een groep vaak uit één of twee violen en een banjo. Bill Monroe verfijnde de ‘mountain music’ en voegde de mandoline, de gitaar en de contrabas toe.

Close harmony, een meerstemmige zangstijl waarbij de verschillende stemmen en tonen elkaar dicht volgen is het fundament van de bluegrass.  Het zingen kan zowel met als zonder (a capella) instrumentale begeleiding.
De basisinstrumenten voor hedendaagse bluegrass zijn bas, banjo, dobro, gitaar, mandoline en viool.  Alle instrumenten zijn akoestisch.

De eerste generatie bluegrass muzikanten situeert zich in het midden van de jaren 1940 tot het midden van de jaren 1960.  Bekende namen zijn Bill Monroe, The Stanley Brothers, Lester Flatt & Earl Scruggs.
Tot de tweede generatie die begon op te treden vanaf het midden van de jaren 1960 behoren Doc Watson, Bela Fleck, Sam Bush en The Dillards, die de progressieve bluegrass ontwikkelden.
Tony Rice is een belangrijke vertegenwoordiger van de derde generatie bluegrass muzikanten, die ontstaat vanaf het midden van de jaren 1980.
Enkele hedendaagse bluegrass artiesten zijn Crooked Still, Steve Martin en Black Prairie.

Philippe Paelinck

Bluegrass in muziekafdeling bib Zuid

Een gedachte over “Bluegrass in muziekafdeling bib Zuid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s