Robert Capa en Magnum


In de refter van de Sint-Pietersabdij loopt momenteel een tentoonstelling over het werk van Robert Capa, de bekende oorlogsfotograaf en oprichter van het fotoagentschap Magnum.

Vooral de beelden die Capa maakte in de Spaanse burgeroorlog en tijdens D-day werden wereldberoemd. Capa maakte ook in het oog springende portretten zoals de foto van Picasso die gekozen is voor de affiche.

In de bibliotheek bezitten wij 10 boeken over de fotograaf. Een aantal daarvan worden in het magazijn bewaard. Maar we hebben ze momenteel tentoongesteld op de derde verdieping. Een aanrader is ‘Robert Capa: the definitive collection’: een overzicht met ongeveer 1000 vaak minder bekende foto’s.  Je vindt hier o.a. een ontroerende reeks over Henri Matisse op 79-jarige leeftijd, nog steeds productief, werkend in bed omringd door zijn katten.

In onze fotografiecollectie zijn ook de andere Magnumfotografen, zoals Carl De Keyzer, goed vertegenwoordigd.

De tentoonstelling loopt tot 2 december.

Op de Donderdagen van de fotografie kunt u op 25 oktober in de abdij een Engelstalige lezing door David Campbell bijwonen, over ‘compassion fatigue’: het effect van veelvuldige blootstelling aan choquerende beelden. Op 29 november (de museumnacht) brengen fotografen, muzikanten, journalisten, auteurs en acteurs An elegy for Capa.

Kristine De Messemaeker
Afdeling Kunst – derde verdieping

Robert Capa en Magnum

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s