Toekomst@Bib Gent: de magie van het vertelkastje


De zaal zit vol kinderen.
Vooraan staat een kastje.
Het is een geheimzinnig kastje, wat zou erin zitten?
Voorzichtig schuift de verteller het gordijntje weg en kan het verhaal beginnen…

Dit vertelkastje lijkt wel op een ouderwetse poppenkast maar hier worden geen attributen gebruikt, alleen maar een verhaal op papier.
Kamishibai betekent ook letterlijk ‘papiertheater’. Deze techniek is onderdeel van een eeuwenoude visuele verteltraditie die tijdens de 12de eeuw ontstond in Boeddhistische tempels in Japan. Later reden Kamishibaivertellers rond met een fiets waar achterop een klein houten theater gemonteerd was. Ze installeerden zich op een straathoek of in een park en verkochten snoep. Kinderen die iets kochten, kregen de beste plaatsen. Een compact theater met grote papieren prenten, met op de achterkant de tekst voor de verteller, beelden een verhaal af. Bij elke nieuwe scène worden ze verschoven. Een soort miniatuurfilmvoorstelling, occasioneel ook met geluid en muziek. Tijdens het hoogtepunt genoten meer dan 5 miljoen kinderen en volwassenen dagelijks van kamishibai. Met de opkomst van de televisie verdwenen de mobiele vertellers langzamerhand uit het straatbeeld. De laatste jaren kent deze unieke verteltraditie een wereldwijde revival.

Zaterdag 20 oktober ontvangen we een Kamishibaiverteller van ABC – Art Basics for Children, haar verhalen laten kinderen vanaf 3 jaar dagdromen over wat er na morgen komt. Ook ouders zijn welkom!

‘Toekomst’ is voor deze jonge leeftijdsgroep een vaag begrip, ‘vandaag’ en ‘morgen’ en ‘nog 7 keer slapen’ reiken al ver genoeg. In Wat eten we vandaag van Eric Carle leren kinderen de dagen van de week kennen aan de hand van hun lievelingsgerechten. Ik zou wel een kindje lusten van Sylviane Donnio vertelt het verhaal van Kleine Krokodil die thuis ’s morgens, ’s middags en ’s avonds bananen eet. Kleine Krokodil wil wel eens iets anders….maar dan moet hij wachten tot hij groot en sterk is. Bijna jarig van Imme Gros leert ons Ella kennen. Ella is bijna jarig. Het duurt nog een week. Een hele week. Dat is 7 hele dagen.

Telkens mooie verhalen waarbij uw kroost zeker aan het vertelkastje gekluisterd blijft.

Wie graag meer te weten komt over de Kamishibai als vertelmethode: Kamishibai, de magie van het vertelkastje van Karin Wanrooij en Kamishibai van Jos Walta.

De Kamishibai op Toekomst@BibGent, zaterdag 20 oktober, vindt plaats in Jeugdbib Zuid, in het Amfitheater. Met vier vertelsessies: van 10u30 tot 11u, 11u15 tot 11u45, 12u tot 12u30 en 13u30 tot 14u.

Toekomst@Bib Gent: de magie van het vertelkastje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s