Filmfestival Gent 2012 : filmmuziek


Tijdens het filmfestival Gent van 9 tot 20 oktober 2012 staat de filmmuziek centraal in de muziekafdeling van bib Zuid.  De bibliotheek maakte een keuzelijst.

Het thema van de 39ste editie van het festival is misdaad.  Naast een officiële competitie organiseert het Filmfestival Gent jaarlijks een reeks concerten en sinds 2001 de prestigieuze World Soundtrack Awards.

Pino Donaggio, de componist van Brian de Palma’s Carrie en Dressed to kill, ontvangt tijdens de World Soundtrack Awards & Concert op zaterdag 20 oktober in het Kuipke  een Lifetime Achievement Award voor zijn carrière in de filmmuziek.
De ster van de avond is James Newton Howard, componist van onder meer The Last Airbender en The Hunger Games.  Zijn oeuvre wordt live uitgevoerd door het Brussels Philharmonic onder leiding van Dirk Brossé.
Ook op het programma staat de live uitvoering van pianomuziek uit de Oscarwinnende film The Artist door componist Ludovic Bource.

Naar aanleiding van de release van de nieuwe James Bond-film ‘Skyfall’ op 26 oktober en de 50ste verjaardag van de allereerste James Bond-film ‘Dr. No’ organiseren Filmfestival Gent en één ‘007 in concert: Vlaams talent zingt James Bond’.  Grammy Award winnares Rita Coolidge is speciale gast en zingt haar hit All Time High uit de Bondklassieker Octopussy.

Populaire Vlaamse pop- en rockartiesten brengen een bijzondere uitvoering van de Bond-songs.  Natalia, Koen Wauters & Eva Jacobs, Roland & Steven de Bruyn, Jasper Steverlinck (Arid), Lady Linn, Sioen, Pieter Embrechts, Noémie Wolfs (Hooverphonic), Barbara Dex, Marie Daulne (Zap Mama), Paul Michiels, Renée, August Albert (Kristof van Customs), The Van Jets en Styrofoam feat. Leki geven een eigen interpretatie van hun favoriete song.
Ook in de literatuur is James Bond blijvend populair, recent schreven Sebastian Faulks met Devil may care en Jefferey Deaver met Carte blanche nieuwe thrillers waarin James Bond als hoofdpersoon wordt opgevoerd.

De rol van muziek wordt prominenter in de Vlaamse en Belgische film.  In de openingsfilm ‘The Broken Circle Breakdown’ van Felix van Groeningen zorgt de bluegrassmuziek voor een aantal muzikale hoogtepunten.

De muziek staat centraal in de sectie Eye Tunes, waarin zowel documentaires als speelfilms met een muzikaal onderwerp worden verzameld, zoals Neil Young Journeys van Jonathan Demme.  Het Radio Soulwax-project Dave van Wim Reygaert is een eerbetoon aan David Bowie die vertolkt wordt door topmodel Hannelore Knuts.  Jozef Devillé gaat in de muziekdocumentaire ‘The Sound of Belgium’ op zoek naar de oorsprong en eigenschappen van New Beat.

Philippe Paelinck

Filmfestival Gent 2012 : filmmuziek

Een gedachte over “Filmfestival Gent 2012 : filmmuziek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s