Hiphop op de Toekomstdag!


Hiphop is overal, ook in de bib op zaterdag 20 oktober! Maar wat is het, en waar komt het vandaan? Ik probeer de rijke geschiedenis van hiphop te schetsen, niet makkelijk in een notendop. Wie meer wil weten raad ik het hoofdstuk over hiphop in dit boek van Gert Keunen aan.
Guru van Gang Starr : “Hiphop is een levenswijze. Ze wordt weerspiegeld in onze manier van lopen, in ons optreden, in onze kleding, in onze houding. Hiphop heeft een geschiedenis, een oorsprong, een grondbeginsel dat een stel regels en bepalingen omvat. Als er geen hiphop was zou er veel meer chaos zijn in het straatbeeld dan er nu is. Het is onze manier om spanningen los te laten, om onze frustratie te ventileren.”

Hiphop is ontstaan in de zwarte getto’s van New York en is een middel om het sociaal ontredderde stadsleven zin te geven. Daarvoor is er niet alleen de muziek maar ook de kleding, de teksten, dans, graffiti… Hiphop is een levensstijl en introduceert de dj als nieuwe muzikant. Sampling en woorden in plaats van de traditionele zanglijnen vliegen je rond de oren.
Met zijn wortels in de funk en reggae ontstaat uit een muzikale revolutie een nieuwe muziekstijl die uitgroeit tot een invloedrijk muziekgenre. Hiphop is werkelijk overal, en is eveneens big business. Kool Dj Herc wordt gezien als de grondlegger van de hiphop. Geboren in Jamaica en opgroeiend in de Bronx experimenteerde hij met reggae en funk op de dansvloer. Door twee draaitafels te gebruiken laat hij enkel de ‘break’ van nummers horen, dit zijn de maten waar je enkel de beat hoort. Hij reeg ze aan elkaar en de eerste hiphop breakbeat is een feit. Hij gebruikte beats van onder andere George Clinton, James Brown en Bootsy Collins. De term hiphop werd gelanceerd door Afrika Bambaataa waarbij de party dj : “hip hop, you don’t stop” scandeerde. Snel namen de dj’s de rol van mc op zich maar algauw kregen ze gezelschap van anderen, en werden ze rappers genoemd. Rap groeide uiteindelijk uit tot hét kenmerk van hiphop.

Dj’s trokken door de Bronx met hun geluidsinstallaties en zette daarmee parken, gemeenschappen, en hele huizenblokken in vuur en vlam met hun Block party’s. Hiphop brengt een enorme groepsidentificatie teweeg bij de zwarte gemeenschappen die zonder geld om instrumenten te kopen ineens toch muziek konden maken. Het wordt een levensstijl en beïnvloedt communicatie, kleding, graffiti en dans.

 I said a hip hop the hippie…

Hiphop was een live gebeuren. De eerste muziek werd niet uitgebracht en verscheen op low budget cassettes. Een nieuw genre heeft echter een hitsingle nodig. En dat werd ‘Rapper’s Delight’ van the sugarhill Gang, hiphop eindelijk op de wereldkaart! Het veroverde in een mum van tijd een plaats in de hitparades en liet de hele wereld kennismaken met deze vernieuwende stijl. Door het commerciëler succes werd het rauwe geluid een beetje opgepoetst en gepolierd.  Ook de komst van de Sampler zorgde ervoor dat ritmes makkelijk in loop kunnen worden gebruikt, en het wordt eenvoudiger om ze te bewerken. De dj tafel in één digitaal apparaat dus.  De aandacht komt meer op de rappers te liggen,  het werden echte popartiesten, met bijbehorende steralures, gouden kettingen, vrouwen, vette auto’s. De egotripperij van de jaren ’80 en de vervaging van de roots…

Natuurlijk zette dit ook een tegenbeweging in gang, die de hiphop terug naar de basis wou brengen. Dankzij Run-D.M.C klinkt hiphop weer fysieker. Ook de dj’s willen blijven experimenteren. Ze werken aan nieuwe technieken om weer wat meer in de spotlights te komen Enkele bekende technieken zijn scratching, needle dropping (de naald op een gekozen punt laten vallen), backspinning (een plaat terugdraaien tot een gekozen punt),… Dj’s zijn muzikale acrobaten. Ze blijven het genre vernieuwen en worden echte muzikanten. Ze buigen oude muziek om tot nieuwe muziek en zijn niet alleen consument maar ook producent. Ze buigen oude muziek om tot nieuwe muziek en zijn niet alleen consument maar ook producent.

Na successen van ‘walk this way’ van Run-D.M.C en de Beastie boys, een blanke groep afkomstig uit de middenklasse breekt hiphop internationaal door in 1986. Def Jam wordt hét hiphop label en bijna elke plaat is goed voor goud.

 Gangsta!

De jaren negentig wordt door gangsterrap gekenmerkt.  Het gedweep met geweld is bij de meeste rappers gewoon machogedrag, maar ook bittere realiteit. Rappers kwamen in opspraak, Dr. Dre kreeg huisarrest, Snoop Doggy Dogg belandde enkele keren in de gevangenis en 2Pac werd in 1996 het slachtoffer van een aanslag.  Er heerste een aanhoudende vete tussen de East- en Westcoast rap.
Door de expliciete teksten wordt het etiket ‘Parental Advisory Explicit Lyrics’ ingevoerd. Soms werd een plaat onder handen genomen en kwam er een opgepoetste versie op de markt. Het ‘Parental Advisory’ label heeft echter een omgekeerd effect en platen van Ice Cube, Ice-T en Dr. Dre gaan als zoete broodjes over de toonbank. Coolio’s ‘Gangsta’s Paradise’ uit ‘95, een bewerking van Stevie Wonders ‘Pastime Paradise’ werd een echte monsterhit.

De Native Tongues is een beweging die als tegenreactie opkomt voor verbroedering tussen de verschillende rassen en genres: “Rap is niet alleen voor zwarte mensen. Dat zou volslagen idioot zijn. De boodschap is universeel: denk na over wie je bent en waar je vandaan komt, gebruik geen drugs, kom op voor je rechten en doe waar je in gelooft. Dat geldt voor iedereen. Als mensen net zoveel om anderen zouden geven als om zichzelf , zou er geen apartheid zijn , geen armoede. Landen zouden elkaar helpen. Het resultaat zou een mooie wereld vol liefde zijn.” Queen Latifah.

In het nieuwe millennium gaat hiphop verder zijn eigen weg, er ontstaan diverse sub genres. Wie de recente geschiedenis wil nalezen kan dat hier

Hiphop in België

Aan Will Tura’s hiphop uitstap met ‘Moa Vent toch’ maak ik niet veel woorden vuil… Het is een perfect voorbeeld van de vercommercialisering van het genre, zelfs in de lage landen…
Naast ABN en Sint Andries MC’s  scoort vooral ’t Hof van commerce door van het West-Vlaams de hiphoptaal te maken.  Ook de Waalse hiphop staat er: De puta Madre kiest voor de rauwe aanpak, terwijl Starflam eerder de funky richting uitgaat.

In Gent zijn er ook enkele spelers. Eén daarvan is Hiphopstraatgebeuren.  Elke vrijdagavond houden ze een cypher in het Keizerspark. Er wordt gefreestyled om de geest van de hiphop levend te houden.

Op Toekomst@BibGent kan je meedoen tussen 14 en 16u. Hiphopstraatgebeuren schreef enkele nummers over de toekomst en de Gentse bib, uiteraard zullen ze die ook brengen.

Vers/Verse

Dit project van het Gentse Poëziecentrum, de Gentse Jeugddienst en Formaat geeft jongeren de kans om zich verder te verdiepen in de kunstdiscipline waar ze mee bezig zijn. Dit met de hulp van professionele coaches. Als inspiratiebron gebruiken ze poëzie.
Op de Toekomstdag  krijgen we een exclusieve performance door het hiphoppers van Vers/Verse.
Iedereen is welkom om 16u in het amfitheater van de jeugdbib.

Anneleen Schelstraete,

Muziekliefhebber en medewerker bij dienst communicatie

Hiphop op de Toekomstdag!

Een gedachte over “Hiphop op de Toekomstdag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s