Goochelen met woorden – boekentips voor eerste lezertjes


Zes is een magische leeftijd. Ineens openbaart de wereld zich in letters. Wat tot dat moment een onbegrijpelijke brij van boogjes, staafjes en punten was, blijkt betekenis te hebben. Letters rijgen zich aaneen tot woorden, woorden tot zinnen, zinnen tot verhalen.

Het nadeel van triomfen is dat ze meestal maar kort duren. Zodra de euforie is weggezakt, ontdekt de lezer dat er na maan, roos, vis nog een wereld voor hem te winnen is. De spannende, grappige, mooie boeken die ’s avonds thuis worden voorgelezen blijken taaltechnisch nog vele bruggen te ver. En daar wringt ineens wel wat: dat al die boekjes waarmee je binnen de muren van het klaslokaal leert lezen qua plot niets om het lijf hebben. Dat de taal niet tot leven komt. Maar het ergste is het besef dat de échte boeken nog altijd buiten handbereik zijn… (bron: tijdschrift Lezen, jrg 6/2011)

Zes is een cruciale leeftijd. De kunst bestaat erin het plezier van (voor)lezen te behouden eens kinderen zelf kunnen lezen. Een onvermijdelijke spagaat, die we voor de eerste lezertjes toch zo klein mogelijk willen maken. Een mooie selectie uit de bib kan hierbij helpen:

Sylvia Vanden Heede slaagt erin met eenvoudige taal spannende avonturen van Vos en Haas en Wolf en Hond te vertellen.

Het schrijversduo Erik Van Os en Ellie Van Lieshout geven met het boek In de leer bij een heer blijk van groot taalplezier. Ook de samenleesboeken, waarin de beginnende lezers de vetgedrukte tekst leest en de kleine tekst is bedoeld voor de geoefende (voor)lezer, maken ook dat moeilijke verhalen gelezen kunnen worden.

De jonge lezers die taal en beeld graag combineren willen we overtuigen met de strips voor beginnende lezers.

En dan zijn er nog de meegroeiboeken, boeken die meegroeien met het leesniveau van kinderen. De verhalen zijn ingedeeld in de eerste 5 AVI-niveaus.

We wensen alle eerste lezertjes één groot leesfeest toe!

Goochelen met woorden – boekentips voor eerste lezertjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s