John Cage (1912-1992)


John Cage werd 100 jaar geleden op 5 september 1912 geboren in Los Angeles.  

Hij was een controversiële avant-gardecomponist en één van de grootste vernieuwers van de klassieke muziek in de twintigste eeuw.  Cage studeerde bij Henry Cowell in New York en daarna bij Arnold Schönberg in Los Angeles.

Zijn eerste composities dateren van 1934 en zijn geschreven in een atonaal stelsel dat hij zelf had bedacht.  Hij begon ook te experimenteren met elektronische klanken en zelf uitgevonden ‘instrumenten’.  In 1940 ontwikkelde hij de ‘prepared piano’, een gewone piano waarbij hij allerhande objecten tussen, onder of op  de snaren plaatste om zo een enorm percussie-instrument te bekomen.  Zijn sonatas and interludes werden populair

John Cage was gefascineerd door dans en componeerde muziek voor danscompagnieën.  Hij creëerde veel gemeenschappelijk met zijn levensgezel de choreograaf Merce Cunningham.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog begon Cage zich voor de oosterse filosofieën, in het bijzonder het Zenboeddhisme, te interesseren.  Vanaf begin jaren vijftig liet hij zijn eigen voorkeuren varen en liet de I Tjing, het Chinese boek der veranderingen, beslissen welke richting de compositie uit moest.  Om alle creativiteit uit zijn muziek te halen, gebruikte hij muntstukken, dobbelstenen enz. om zo het componeren van een melodie volledig aan het toeval over te laten.  De uitvoering van deze filosofie wordt goed geïllustreerd door Cage’s Imaginary Landscape nr. 4 (1951).

Een van John Cages merkwaardige werken is ‘4 minuten en 33 seconden’.  Het werk werd in 1952 gecomponeerd en bestaat louter uit 4’33” stilte.  Het hele stuk bestaat uit toevallig aanwezige, niet geregisseerde geluiden uit de omgeving.  Cage laat de luisteraar luisteren naar de bredere context, naar de kleine dingetjes die voorvallen, het toeval.

John Cage had in de jaren zestig invloed op de popart en de rockmuziek.  Hij schreef ook verscheidene boeken.  Cage stierf na een beroerte op 12 augustus 1992 in New York.

Naar aanleiding van het eeuwfeest van John Cage zijn tijdens de maand september enkele activiteiten in Gent gepland.  Op vrijdag 21 september organiseert Amarant in de Cirk de cursus ‘John Cage. Muziek buiten conventies’.  Op donderdag 27 september kan je in de Handelsbeurs terecht voor de voorstelling Saint John van Ictus.

Philippe Paelinck

John Cage (1912-1992)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s