Recepten van Jacques Bloch


Vier jaar geleden sloot de overbekende patisserie Bloch in de Veldstraat Gent haar deuren. Het einde van een verhaal dat 110 jaar geleden was begonnen. Stefan Elias, die 18 jaar bij Bloch werkte, maakte een selectie van meer dan 100 recepten voor brood en gebak . Het boek verscheen in 2011 en was meteen beschikbaar in de collectie van onze bibliotheek.

Moeilijk  om zo’n gerenommeerde patissier na te volgen? Neen, helemaal niet. Als hobby-taartenbakker probeerde ik zelf een aantal recepten uit. Je krijgt bij elk recept een duidelijke handleiding met veel foto’s.  Bij de benodigdheden helemaal geen vergezochte ingrediënten. En mochten er toch iets minder bekende ingrediënten bij zijn: achterin bevindt zich een lijst met termen en verduidelijkingen. Ook voorin enkele basisrecepten zoals van crème au beurre, fondantsuiker of marsepein.

Ikzelf heb eerst het chocoladebrood geprobeerd. Goed de opgegeven temperatuur en de tijd voor rijzen en narijzen opvolgen, en dan lukt het gegarandeerd. Heerlijke afwerking met abrikozenkonfituur , fondantsuiker en chocoladeschilfers.

Pain à la grecque (niets te maken met Griekenland, maar alles met Brusselse paters) is een absolute aanrader. Met drie soorten suiker, donker door de kaneel. Supersnel klaar en gebakken.

De citroencakejes en de petit français: vooral de boter heel goed romig kloppen en verder de andere ingrediënten voorzichtig mengen. Dan krijg je heerlijk luchtige cakes.

Of voor wie van banaan houdt: de babanut, combinatie van banaan en walnoot maakt stevige taartjes. De toevoeging van yoghurt in het deeg maakt ze lichter verteerbaar.

Het boek ligt al een jaar in onze bibliotheek. Het is de bedoeling dat er nog een tweede en een derde deel komt van dit bak-en smulpareltje. Ik kijk er alvast  naar uit.

Eric Tierens

Recepten van Jacques Bloch

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s