Woody Guthrie (1912-1967)


Op 14 juli wordt de honderdste geboortedag van Woody Guthrie gevierd.  Woodrow Wilson Guthrie (aka Woody Guthrie) werd in 1912 in Oklahoma geboren en stierf op 55-jarige leeftijd in 1967.  Hij wordt beschouwd als de beste Amerikaanse folkzanger en singer-songwriter aller tijden. Hij bracht politiek getinte liedjes, covers van stokoude traditionals, kinderliedjes en eigen composities in de vorm van liefdesliedjes en protestsongs.

Woody Guthrie was een van de eerste singer-songwriters, een man met een sterk sociaal gevoel, die woorden gaf aan de mensen aan de onderkant van de samenleving.  Door zijn  scherpe songteksten tegen de corruptie van het Amerikaanse politieke regime kreeg hij het label van communist en werd hij door de FBI in de gaten gehouden.  Zijn bekendste hit ‘This Land is Your Land’ kan je het alternatieve Amerikaanse volkslied noemen en werd ontelbare keren door andere zangers gecoverd.

Woody Guthrie – This land is your land

Woody deed zijn legerdienst tijdens de Tweede Wereldoorlog en schreef tijdens deze periode veel antifascistische liedjes.  Na de oorlogsjaren nam zijn politieke gedrevenheid sterk af en ging hij zich meer toeleggen op het brengen van traditionele folkliedjes en eigen folk- en bluescomposities.  Zijn gezondheid en gedrag begonnen te veranderen en hij werd een grillig persoon.  Hij leed aan de ziekte van Huntington en stierf op 3 oktober 1967.

Zijn muzikale nalatenschap wordt door zoon Arlo  en dochter Nora Guthrie goed beheerd.  Arlo Guthrie werd zelf een bekende folkzanger en Nora  conserveerde zijn liedjes in de ‘Woody Guthrie Archives’ van de door haar opgerichte ‘Woody Guthrie Foundation’.  Je kan ze terugvinden op de officiële Woody Guthrie website.  Op vraag van Nora Guthrie hebben Wilco en Billy Bragg een aantal liedteksten uit Woody’s nalatenschap van muziek voorzien.  Dit leverde de bekende ‘Mermaid Avenue’ cd’s op.

Hier een bekende song van deze cd: Billy Brag & Wilco – California Stars

Woody Guthrie wordt door veel grote namen uit de geschiedenis van de rootsmuziek erkend als muzikaal voorbeeld en peetvader.  Bruce Springsteen, Bob Dylan, Johnny Cash en Pete Seeger en vele andere artiesten zien in hem de grootste artiest ooit in het folkgenre.  Zijn liedjes zijn reeds ontelbare malen gecoverd.

De Centennial website van de Woody Guthrie organisatie is volledig gewijd aan 100 jaar Woody.

Philippe Paelinck

Woody Guthrie (1912-1967)

Een gedachte over “Woody Guthrie (1912-1967)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s