Muurbloempjes wachten op 2de verdieping Bib Zuid op een aanzoek


Niet alle boeken worden uitgeleend. Daarom staat er nu een stand op de 2de verdieping met recentere boeken over filosofie, economie, religie en maatschappij die het afgelopen jaar zelden of nooit ontleend werden.
We stellen je er enkele voor :
Hoe de wereld verandert doordat wij steeds ouder worden door Hervé Juvin : onze levensverwachting is gevoelig gestegen en voor wie nu is geboren, zal  de kaap van 100 jaar niet meer zo uitzonderlijk zijn.  Dat is positief nieuws, alleen houdt onze samenleving daar nog geen rekening mee. Hoe te leven en hoe ons organiseren, zijn de 2 uitdagingen die de auteur  met voorbeelden illustreert.
Een monument voor het land : overheidsstatistiek in België  door Nele Bracke.
Vanaf 1846 organiseerde de  Belgische overheid voor het eerst tienjaarlijkse demografische en economische tellingen.
De bezieler van de overheidsstatistiek was niemand minder dan de in Gent geboren Adolphe Quetelet (1796-1874), die even nog  lesgever is geweest aan de universiteit van Gent (1819). Met deze officiële statistieken ving de overheid een glimp op van het reilen en zeilen van haar onderdanen. Ze bepaalden  ook het beeld bij binnenlandse en buitenlandse waarnemers van het jonge België.
De wereld gaat aan deugd ten onder door Bernard Mandeville.
Deze Nederlandse filosoof  en arts (1670-1733) wond er geen doekjes om : de maatschappij gaat meer vooruit door het beoefenen van de ondeugd dan van de deugd. Zo was hij een verdediger van openbare bordelen omdat “de natie (niet) gekweld zou worden door liefdesavonturen en ridderlijke heldendaden”

Muurbloempjes wachten op 2de verdieping Bib Zuid op een aanzoek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s