NIEUWE SPRINTER: De voedselzandloper


Melk is ongezond, van te veel eiwitten word je snel oud en de heilzame werking van antioxidanten is een fabeltje. In zijn ophefmakende boek ‘De voedselzandloper’ maakt de jonge arts en onderzoeker Kris Verburgh een heleboel ingeburgerde voedingsmythes met de grond gelijk.

Kris Verburgh was pas zeventien toen Schitterend verscheen, zijn eerste boek, over het heelal, en 21 toen Fantastisch uitkwam, over filosofie. En nu, op zijn 26ste,  De Voedselzandloper.

Hij studeerde geneeskunde aan de Universiteit Antwerpen en verdiept zich momenteel in de neurowetenschap en de biogerontologie (de wetenschap van de veroudering), met nadruk op veroudering van de hersenen.

Vandaar  het uitgangspunt van dit boek:  hoe kan je via voeding het verouderingsproces afremmen en aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en alzheimer verminderen? Gewichtsverlies is nog een welkome bijkomstigheid.

Verwijzend naar meer dan 240 wetenschappelijke boeken en studies luidt zijn boodschap dat de klassieke voedingsdriehoek verouderd is. Daarin staat vooral wat je wél moet eten. Maar in het westen is er tegenwoordig veel meer ongezonde voeding die ons verleidt. Daarom is het grote voordeel van de zandloper dat je er veel meer ongezonde voeding in kwijt kan. Via de symmetrische vorm kan je er bovendien mee zien door wat je die kan vervangen.

Waar mag je een antwoord op verwachten?

– Waarom de meeste diëten ongezond zijn.

– Waarom antioxidanten veroudering niet afremmen.

– Waarom witte thee rimpels vermindert en tegelijk gezond is voor hart- en bloedvaten.

– Waarom een dagelijkse portie walnoten de kans op een hartaanval met de helft vermindert en een dagelijks glas fruitsap 76 % minder kans geeft op alzheimer.

– Waarom melkproducten ongezond zijn.

– Waarom heel wat vetten toch het risico op hart- en vaatziektes kunnen verminderen.

Het Pronokal-dieet van Bart De Wever is alleszins niet de oplossing, volgens Dr. Verburgh: van extra proteïnen val je inderdaad af, snel, maar je veroudert er ook veel sneller door. “Mensen die zo’n dieet volgen zíén er ook ongezonder uit : grauwer,  met een speciaal soort dikke rimpels”.

Toch maar de puree schrappen dan?

Kris Verburgh spreekt 20 oktober om 14 u in de Achilles Musschezaal  van de Gentse bib. Reserveren is niet mogelijk. Kom op tijd. Vol is vol.

NIEUWE SPRINTER: De voedselzandloper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s