Zomerboeken non-fictie 2de verdieping Bib Zuid


Met lange leesavonden in het vooruitzicht heeft de non-fictie afdeling van de 2de verdieping een lijst van  meer dan 50 recente en pittige boeken over filosofie, religie, natuurwetenschappen, informatica, psychologie en mens en maatschappij geselecteerd.
De boeken zijn allemaal samengebracht op een display en worden de hele zomer aangevuld  met nieuwe titels.
Wij stellen je alvast 5 titels voor  :

De wil tot welvaart : het verhaal van geniale economen’ van Sylvia Nasar
Dit boek beschrijft het leven en het geploeter van de grote en minder bekende economisten sinds  Malthus.
Met vallen en opstaan schreven Keynes, Friedman, Marx en Amartya Sen hun opvattingen over economie. Het boek is geen saaie opsomming van economische theorieën, maar leest eerder als een saga  vanaf het begin van de 19de eeuw tot vandaag. Ook verneem je er meer over de kleine kantjes van deze grote economen. Zo moest Engels de lusteloze Marx maar aanporren om  Het kapitaal te voltooien.

De vergissing van Jezus : het uitblijven van zijn koninkrijk en de gevolgen’ van Piet Leupen.
Met zijn uitspraak over het nakende koninkrijk gods heeft Jezus een pad in de korf van zijn leerlingen geplaatst.
Als Jezus zich niet kon vergissen, hoe moesten ze dan zijn woorden interpreteren ? Kortom, een boeiend verhaal met kennis van zaken geschreven.

De neoliberale waanzin : flexibel, efficiënt en…gestoord‘  van Paul Verhaeghe.
Een uitdagend essay waarin de bekende Gentse professor juist in crisistijd afrekent met een aantal hedendaagse heilige huisjes zoals : wie het maakt in het leven heeft dat aan zichzelf te danken of boontje komt om zijn loontje. Het adagium ‘haal (economisch) het beste uit jezelf’ is schadelijk voor je gezondheid. De auteur haalt snoeihard uit naar het sociaal darwinisme.  Tijd voor een nieuwe verlichting.

In de  mooi verzorgde reeks  ‘Kleine klassieken’  van uitgeverij Boom verschenen van Arthur Schopenhauer – doorgaans bestempeld als filosoof van het pessimisme – 2  verrassende teksten:

De kunst van het gelijk krijgen’  is een verzameling van ‘kunstgrepen’  om in elk debat  het eigen ongelijk te verdoezelen en de tegenstander genadeloos neer te sabelen:
‘Kunstgreep 35  – Die zo gauw hij toepasbaar is, alle andere overbodig maakt. In plaats van met argumenten op het verstand werke men met motieven op de wil en de tegenstander is, (…) dadelijk voor onze mening gewonnen, ook al zou die uit het gekkenhuis zijn geleend, want meestal weegt een loodje wil meer dan een centenaar inzicht en overtuiging.’

De kunst om gelukkig te zijn’  serveert niet de gebruikelijke peptalk om in 3, 7 of 12 stappen uw  geluk te veroveren, maar wel  50 – soms onverwachte – leefregels:
‘We moeten vaker kijken naar diegenen die er erger aan toe zijn dan wij, dan naar diegenen die het beter lijkt te gaan. De meest werkzame troost bij ons werkelijke ongeluk is het zien van veel groter lijden van anderen. Een goede tweede is de omgang met degenen die in hetzelfde schuitje zitten.’

Zomerboeken non-fictie 2de verdieping Bib Zuid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s