NIEUWE SPRINTER: Vijftig tinten grijs


Geen zeemzoet romantisch verhaal of chicklit, maar ‘Fifty Shades of Grey’ – een erotische roman van de Britse schrijfster E.L. James – staat al wekenlang bovenaan de bestsellerslijsten in Engeland en Amerika.

In ‘Vijftig tinten grijs’ weet de mysterieuze miljonair Christian Grey de jonge argeloze studente Anastasia Steele te verleiden tot een seksuele relatie waarin ze instemt met SM-praktijken en als zijn slavin totaal aan hem onderworpen is.

Aanvankelijk was het boek enkel als e-book te koop. Later herwerkte de auteur het verhaal tot een trilogie: ‘Fifty Shades of Grey’, ‘Fifty Shades Darker’ en ‘Fifty Shades Freed’. Mond-aan-mond reclame en de privacy die een e-reader bij het lezen biedt, maakten in een eerste fase dat de boeken uitgroeiden tot een hype bij vrouwelijke lezers. In gedrukte vorm werden de boeken overigens ook niet voorzien van een expliciete cover.

In de Engelstalige media wordt het boek ook ‘mommy-porn’ genoemd. Veel lezeressen zijn immers (getrouwde) dertigers met kinderen die door zich in te leven in de seksuele fantasieën van deze vlot lezende roman even aan de dagelijkse sleur willen ontsnappen.
Intussen pogen zowel literatuurcritici, feministen als marketeers het succes van de trilogie te verklaren. Ook worden de geruchten steeds hardnekkiger dat Bret Easton Ellis, de auteur van ‘American Psycho’, een verfilming van de reeks plant.

Nu beschikbaar in de bib, als sprinter en op de literatuurafdeling (bib Zuid) en in alle filialen.

Marie Josephe Malfeyt, collectie Engelse literatuur

NIEUWE SPRINTER: Vijftig tinten grijs

2 gedachtes over “NIEUWE SPRINTER: Vijftig tinten grijs

  1. bibliotheekgent zegt:

    Wanneer een boek zoveel aandacht krijgt in de media en er wereldwijd miljoenen van verkocht worden, dan wordt er in de bibliotheek naar het boek gevraagd. Daarom nemen wij het boek op in onze collectie, die overigens zeer verscheiden is.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s