Muziekfestivals in bib Zuid


Vanaf vrijdag 15 juni staan de zomerfestivals van 2012 centraal in de muziekafdeling van bib Zuid.  De bibliotheek selecteerde 10 Belgische festivals en maakte een keuzelijst.  Festivals zijn ideaal om verschillende bekende groepen en artiesten aan het werk te zien en nieuwe namen te ontdekken. Veel van hun muziek vind je terug in onze collectie.

Festivalkalender :

Couleur Café – 29 juni tot 1 juli – Brussel

Couleur Café is een grootstedelijk muziekfestival met meer dan 40 concerten.  Hip hop, soul, funk, world, reggae, dub, dancehall & latin staan op het programma.  Couleur Café staat in het teken van solidariteit en sensibiliseert de festivalgangers dit jaar over herbruikbare energie.  De kunsttentoonstelling Cool Art Café, een onlosmakelijk onderdeel van het festival, heeft als thema Nature, je t’aime, moi non plus en handelt over de complexe relatie tussen mens en natuur.

Onze tips : Public Enemy / Stephen Marley / Nas

Les Ardentes – 5 tot 8 juli – Luik

Dit  stads- en openluchtfestival vindt plaats in het prachtige Parc Astrid de Coronmeuse.  Het kwaliteitsvolle programma brengt een tachtigtal Belgische en internationale artiesten.  De nadruk ligt op rock en elektronische muziek. Les Ardentes is milieuvriendelijk : ecologie en duurzaamheid zijn waarden die het festival hoog in het vaandel draagt.

Onze tips : Jonathan Wilson / Patti Smith / Rufus Wainwright

Gent Jazz Festival – 5 tot 14 juli – Gent

Gent Jazz Festival werd onder de naam Blue Note Festival opgestart in 2002 en is ondertussen uitgegroeid tot het belangrijkste jazzfestival van het land. Tijdens het eerste festivalluik staan mainstream en avant-garde jazz centraal.  Het tweede luik van Gent Jazz Festival focust op fusion, singer-songwriters en andere schitterende live performers.  Met Jong Jazztalent Gent zoekt Gent Jazz Festival van 5 tot 8 juli muzikanten die klaar zijn om de grotere podia te bestormen.  Deze concerten aan de ingang van het festivalterrein zijn gratis toegankelijk.  De doelstelling van Gent Jazz Festival is op een duurzame manier een kwaliteitsfestival zijn waar de live-beleving centraal staat.

Onze tips : Damien Rice / Paco De Lucia / Rodrigo y Gabriela

Rock Zottegem – 6 en 7 juli – Zottegem

Rock Zottegem is een klein tweedaags weidefestival met nationale en internationale rockgroepen.  Elk jaar kan de rockliefhebber zijn gouden tip voor de volgende editie van het festival doorgeven.  Maar liefst 3220 muziekliefhebbers vulden in 2012 de gouden tip-enquête in op de website  van Rock Zottegem.  De jongste deelnemer aan de enquête is amper 10 en de oudste onder de deelnemers mocht dit jaar zijn 69ste verjaardag vieren.

Onze tips : Alanis Morissette / Human League / Sepultura

Cactusfestival – 6 tot 8 juli – Brugge

De multifunctionele, uitnodigende slogan Hear, See, Feel the World! is het centrale credo van Cactusfestival.  Cactus is een festival dat zich bewust distantieert van trends richting ‘meer’ en ‘groter’.  Het sfeerfestival kiest voor één podium waardoor het publiek het programma van A tot Z kan meemaken.  Off-stage vind je animatieacts, kinderanimatie en een passende aankleding.  Cactusfestival kreeg in 2010 een European Festival Award als beste klein festival van Europa en werd door OVAM uitgeroepen tot voorbeeldfestival op het vlak van milieuzorg.  Aan de festivalgangers wordt een mix van oud en nieuw  met rock-, pop-, wereld-, soul- en rootsmuziek gepresenteerd.

Onze tips : Grant Lee Buffalo / C.W. Stoneking / Woven Hand

Dour Festival – 12 tot 15 juli – Dour

Ook in 2012 blijft Dour Festival een onafhankelijke koers varen, met ruimte voor allerlei muziekstijlen, een aangename sfeer en een lage ticketprijs.  In 2011 mocht het Henegouwse Dour 161000 festivalgangers uit alle hoeken van Europa verwelkomen.  Het alternatieve muziekfestival noemt zichzelf een ‘European Alternative Music Event’ en is na Rock Werchter en Pukkelpop het op twee na grootste festival van de Benelux.  Dour engageert zich op het gebied van duurzame betrokkenheid.  Zo kan je bijvoorbeeld op de website een gids voor de ecofestivalganger downloaden.

Onze tips : Bon Iver / St. Vincent / Black Box Revelation

Blues Peer – 13 tot 16 juli – Peer

Het Belgium Rhythm & Blues Festival in Peer is het grootste bluesfestival van België en wordt voor de 28ste keer georganiseerd.  Blues Peer is lid van het Europese netwerk European Blues Union (EBU).  Het festival begint met de traditonele Belgische vrijdagavond.  De volgende dagen zijn verschillende internationale bluesgrootheden geprogrammeerd.

Onze tips : Kenny Wayne Shepperd /B.B. King /Keb’Mo’

Boomtown – 17 tot 21 juli – Gent

Boomtown, hét pop- en rockfestival binnen de Gentse Feesten, programmeert tegelijk in- en outdoor concerten.  De 3 buitenpodia op de Kouter blijven voorbehouden voor nationale en internationale muzikanten die bekend zijn bij het brede publiek.  De twee binnenpodia in de Handelsbeurs Concertzaal zijn gereserveerd voor gespecialiseerde genres en niche-acts uit binnen- en buitenland.  De concertzaal staat in het teken van pop-, rock- of alternatieve muziek die beter tot haar recht komt in een intimistische omgeving, terwijl een kleiner binnenpodium wordt gereserveerd voor akoestische en solo-acts.  De concerten op de Kouter zijn gratis.  Voor de concerten in de Handelsbeurs betaal je 2 drankjetons per concert.  Er is geen voorverkoop, dus op tijd komen is de boodschap want vol = vol.  Naast muziek kiest Boomtown in 2012 ook voor beeldende kunst.  Jonge kunstenaars krijgen de kans om hun werk voor een breed publiek tentoon te stellen.

Onze tips : Gravenhurst / Isbells / Slow Club

Dranouter Festival – 3 tot 5 augustus – Dranouter

Festival Dranouter was tot 2010 bekend als Folk Dranouter.  Het festival startte in 1975 en is in zijn genre het grootste van Europa.  Naast traditionele folkgroepen staan de laatste jaren steeds vaker enkele bekende namen als publiekstrekker op het programma.  Het festival noemt zichzelf een ‘Festival of New Traditions’.  Dranouter Festival duurt officieel 3 dagen maar er is ook een vooravond voorzien.  In 2012 veranderen de prijzen in positieve zin : de tickets worden goedkoper.  Dranouter is al jaren het festival bij uitstek waar alle leeftijden hun ding vinden.  Binnen het programma zijn verschillende accenten met aandacht voor jonge kinderen en gezinnen.   Dranouter is een Low Impact festival en wil samen met de festivalgangers de ecologische voetafdruk reduceren.

Onze tips : Bellowhead / Imagined Village / Waterboys

Lokerse Feesten – 3 tot 12 augustus – Lokeren

Lokerse Feesten is de verzamelnaam voor een reeks culturele evenementen.  Het stadsfestival werd opgericht in 1975.  Het festival heeft een duur van tien dagen.  De organisatie voorziet in goede muzikale acts, dit is voornamelijk de kracht van de Lokerse Feesten.  Naast Belgische groepen zijn verschillende internationale topartiesten geprogrammeerd.  Het festival organiseert in samenwerking met Sporting Lokeren een muzikale talentenjacht.

Onze tips : Beach Boys / Suede / Bryan Ferry

Philippe Paelinck

Muziekfestivals in bib Zuid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s