Zomer van het spannende boek 2012


Met de uitreiking van De Gouden Strop werd eind mei in Nederland de Maand van het Spannende boek ingeluid. Met een geruite pet op het hoofd en een vergrootglas in de hand speurden we op diverse “crime scenes” naar keuzelijsten, promotionele acties en sites waar de zomerlezer, steeds op zoek naar spannende boeken, baat kan bij hebben.

Het belangrijkste richtsnoer is uiteraard de jaarlijkse Detective & Thrillergids van Vrij Nederland. De gids is intussen toe aan zijn 33ste uitgave en bespreekt 380 boeken die het afgelopen jaar in het Nederlands zijn verschenen. Met verwijzingen naar eerdere werken komt de gids dit jaar uit op 694 vermelde titels. Zeven titels werden door de redactie dit jaar met vijf sterren bekroond én één daarvan, 13 uur van Deon Meyer, werd bedacht met de eretitel ‘VN-Thriller van het Jaar’. Het Vrij Nederland-nummer ligt deze week in de krantenwinkel, in de bibliotheek kan je het raadplegen op het tijdschriftenrek van de literatuurafdeling (hoofdbibliotheek) en in Sint-Amandsberg, Mariakerke, Drongen en Ledeberg.

Een korte speurtocht op het web leert je dat de Vlaming Bram Dehouck na de ultieme bekroning voor De minzame moordenaar in 2010 nu ook de Gouden Strop 2012 verwierf voor Een zomer zonder slaap. Intussen raakte ook bekend dat producent Shooting Star begin 2013 start met de verfilming van het boek.

Even opletten wel voor wie nieuwsgierig is naar de winnaar van de Hercule Poirotprijs. De prijs voor een spannend boek van een Vlaams auteur verhuist opnieuw naar de vooravond van de boekenbeurs. Nog even wachten dus om de opvolger te kennen van Rudy Soetewey, de winnaar in 2011.
Ook nog enig geduld voor wie uitkijkt naar Vlaamse acties: de Zomer van het Spannende Boek start hier pas op 21 juni en duurt tot 9 augustus. Op een speciale actiepagina bij Boek.be vind je binnenkort welke titels in de kijker zullen worden gezet. Het weekblad Knack selecteerde ondertussen al ‘de meest meeslepende thrillers van het moment’ en brengt ze samen in De moordzomer van Knack.

Net vijftien jaar geleden veroorzaakte het schrijversduo Nicci French met Het geheugenspel de doorbraak van de literaire thriller in ons taalgebied. Maar de misdaadliteratuur kan uiteraard bogen op een lange traditie.
De gespecialiseerde site Crimezone, op haar beurt 10 jaar actief, waagde het zonet om na rondvraag bij (thriller)recensenten, boekhandelaren, verzamelaars en misdaadauteurs een Canon van de Misdaadliteratuur op te stellen. De denkoefening resulteerde in 50 titels met De dag van de jakhals van Frederic Forsyth, uit 1971, op één. Zoals het hoort in deze interactieve tijden lanceerde Crimezone ook een publieksoproep. Het publiek liet zich weinig gelegen aan enig historisch besef en zette Mannen die vrouwen haten van Stieg Larsson, uit 2005, op de eerste plaats. Recensent Robert Gooijer bracht voor NRC al een gedegen analyse van beide lijsten, en schuift zelf De vrouw in het wit van Wilkie Collins naar voor als ‘de ultieme thriller’.

Tot slot nog dit, wie een niet te stillen honger heeft naar nieuws over de stortvloed nieuwe thrillers die over ons uit wordt gestort kan terecht op Crimezone en Spanningsblog. Beide sites berichten dagelijks over het nieuws in thrillerland.

Een overzicht van de belangrijkste titels vind je terug in deze lijst.

De literatuurafdeling

Zomer van het spannende boek 2012

Een gedachte over “Zomer van het spannende boek 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s