Naar Londen!


Straks starten de Olympische Spelen te Londen. Misschien trek je er wel naar toe om je favoriete Belgische olympiër aan te moedigen. Of gewoon om deze unieke manifestatie of randactiviteiten te kunnen meemaken want zo dikwijls krijg je niet de kans dicht bij huis.

Àls je naar Londen reist, dan zal je ongetwijfeld ook van de gelegenheid gebruik maken om in deze indrukwekkende multiculturele wereldstad rond te flaneren. Wellicht mét stadsgids. Dan is ‘In Londen’ van Lia van Bekhoven toch wel een aanrader. Een beetje een aparte gids  – gewone pocket, geen foto’s, niks glossy – maar zeker de moeite waard.

Lia van Bekhoven kennen we als televisie- of radiocorrespondent voor de VRT in Londen. In de 30 jaar dat ze er woont heeft ze bericht over de meest uiteenlopende onderwerpen die zich afspeelden in het Verenigd Koninkrijk. Ze kent ook als geen ander de Britse levenswijze, gebruiken en gewoontes die ze moeiteloos weet te beschrijven.

In haar boekje worden 9 wandelingen beschreven. Start- en eindpunt liggen aan een metrohalte ; daartussen word je met een duidelijk plannetje op pad gezet voor een tocht variërend van 3,5 tot 8 km. Aan de hand van telkens een thema (Diana’s Londen, Koninklijk Londen, Cultureel Londen, Gentlemen’s Londen, Politiek Londen, Groen Londen, …) krijg je een stukje Londen te zien langs minder platgelopen wegen. Je wordt boeiende informatie voorgeschoteld, verhalen die schuilgaan achter gevels, straatstenen en historische gebouwen, dit alles doorspekt met pittige anekdotes uit haar rijke carrière als journaliste en beschreven in een stijl waarin Britse humor nooit veraf is. Je bent als het ware met Lia op stap.

Weet je niet waar te beginnen, neem dan bij voorbeeld ‘Groen Londen’ en ontdek weidsheid en rust die je je niet kan inbeelden in zo’n reusachtige stad of wandel langs de woonboten waarvan je het bestaan niet eens vermoedde. Probeer ‘East-Enders Londen’ op zondag te bezoeken wanneer de vier markten open zijn. Op een weekdag voel je dan weer beter het kloppend hart in ‘Financieel Londen’. Of ontdek ‘Chic en Shabby Londen’ en vergeet dan zeker niet je middagmaal te verorberen (reserveren!) in boekhandel “Books for Cooks” nabij Notting Hill.

Ik denk dat de bestemming van mijn volgende uitstap vast ligt…

Voor de thuisblijvers die aan dit boek geen boodschap hebben, kan ik wel dit leuke alternatief aanraden, een Olympische prijsvraag uitgewerkt door de sportdienst van Stad Gent. Waag je kans op de 3de verdieping van de hoofdbibliotheek!

Dirk Bruneel, collectie landeninformatie-reisgidsen

Naar Londen!

Een gedachte over “Naar Londen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s