Gents-Amerikaanse schrijfster May Sarton 100 jaar geleden geboren


De Amerikaanse schrijfster, dichteres en feministe May Sarton werd 100 jaar geleden, op 3 mei 1912, geboren in de Gentse deelgemeente Wondelgem. Zij werd vooral bekend door haar cultroman Mrs. Stevens hears the mermaids singing (1965) en haar gedicht Aids (1988). Ze was de dochter van wetenschapshistoricus George Sarton. Op school in Ukkel maakte ze kennis met Marie Closset (schrijversnaam Jean Dominique), haar levenslange “zielsverwante”.

Na een carrière in de New Yorkse theaterwereld en de verkenning van de culturele avant-garde in Parijs, debuteerde ze in 1929 in Poetry magazine en publiceerde 15 bundels poëzie. Na haar door Virginia Woolf geïnspireerde debuutroman, boekte ze groot succes met Faithful are the wounds (1955), een indrukwekkende aanklacht tegen senator MacCarthy’s heksenjacht in de V.S., en met de cultroman Mrs. Stevens hears the mermaids singing (1965), waarin ze zich als lesbienne heeft geout. Andere bestsellers waren As we are now (1973), over de vernedering in bejaardentehuizen, en haar empathische dagboeken.

Bijna al haar boeken en personages hadden een immense impact op het leven van vrouwen, nog aangezwengeld door haar autobiografie I knew a phoenix (1954). Ze stond als ontluikend meisje en jonge actrice ook model voor Johan Daisnes roman De neusvleugel der muze (1959).

Gent en Wondelgem komen in beeld in May Sartons The bridge of years (1946) en in A reckoning (1978), waarin ze via transposities het unieke “verloren paradijs van haar jeugd” in de Botestraat in Wondelgem schetst: “Misschien kwam dat omdat alle diepgaande vragen in die tijd waren gesteld. Wat ze ook zou worden, had toen zijn onuitwisbare stempel gedrukt.” Het “paradijs” verdween door de verwoestingen van Duitse soldaten in W.O.I en recenter achter het Belgian Wood Center, nu Colruyt.

Dezelfde anekdotes en herinneringen aan die romantische cottage zijn in zuiverder vorm opgetekend in haar autobiografie I knew a phoenix (1954). Daar lezen we hoe het meubilair door May Sartons moeder nog speciaal voor het huis werd ontworpen, hoe de sprookjesachtige tuin op de 300 jaar oude eiken na door haar werd aangeplant en de hele familie op het spectaculaire “Gentse buitengoed” uitbundig kwam feesten.

De Sartons verlieten Wondelgem op 12 oktober 1914 en keerden na 1919 slechts enkele keren terug naar Gent en naar Drongen. Tijdens haar schrijverscarrière bezocht May Sarton Gent enkel nog voor de oprichting van de George Sarton leerstoel en de tentoonstelling in de Gentse Universiteit in 1984, bij het honderste geboortejaar van haar vader. Ze werd er rondgeleid door jeugdvriend en dokter Michel Thiery (broer van Johan Daisne).

May Sarton overleed aan borstkanker in 1995 in Maine. In 1998 werd in Wondelgem een straat naar haar genoemd (tussen de Aalbessenstraat en de Zakstraat).

Meer info over May en haar vader George Sarton op Literair Gent en bij onze collega’s van The New York Public Library, en over George Sarton ook nog op UGentmemorie.

Jean-Paul Den Haerynck

Gents-Amerikaanse schrijfster May Sarton 100 jaar geleden geboren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s