Jongens zijn geen meisjes…


Onlangs verscheen in de media: ‘Mannen gaan minder naar de bib dan vrouwen, lezen minder en àls ze lezen, dan zeker geen fictie. Bijna 4 op 10 mannen leest geen boeken, terwijl dat bij vrouwen maar 2 op de 10 is’.

Is dit leesverschil genetisch bepaald? Manifesteert zich dit op een bepaalde leeftijd?

Het is wetenschappelijk bewezen dat jongens competitiever zijn en meer van actie houden en dat meisjes socialer en verbaal sterker zijn dan jongens. Er zijn natuurlijk jongens en meisjes (en mannen en vrouwen) in allerlei maten en gewichten maar gemiddeld kunnen we stellen dat er grote verschillen zijn tussen de sexen.

De uiteenlopende smaak van boeken is er één van. Meisjes houden eerder van boeken over ‘dieren en knutselen’ en romantische verhalen en jongens interesseren zich voor ‘techniek en sport’ en ruige boeken: science fiction, westerns en avonturenverhalen.

De allereerste boekervaringen van een kind zijn tactiel en visueel, de zachte voel- en  kleurrijke kijkboekjes. In de eerste levensjaren maken kinderen kennis met verhalen voorgelezen door volwassenen (of grotere broer of zus). Als we rekening houden met de aangeboren interesseverschillen tussen jongens en meisjes is het belangrijk om al op vroege leeftijd de juiste verhalen aan te bieden. Op jonge leeftijd prikkelen om de interesse voor het boek op oudere leeftijd warm te houden.

Auteur Tjibbe Veldkamp grasduinde in het aanbod prentenboeken en ging op zoek naar goede prentenboeken voor kerels van vier, vijf en zes jaar. Ze zijn er, de avontuurlijke, spannende en grappige prentenboeken maar ze zijn schaars. In boekenwinkels en bibliotheken vond hij meer ‘warme’ boeken, verhalen die in huiselijke sfeer kinderproblemen oplossen en psychologische verhalen.

Hoe komt dit? Omdat er weinig vraag naar is? Maar waarom is er weinig vraag naar? Een eerste oorzaak zou kunnen zijn dat er minder voorgelezen wordt aan jongens dan aan meisjes. Omdat jongens minder stil kunnen zitten. Een tweede oorzaak: dat vooral volwassenen prentenboeken kopen: moeders, oma’s, juffen van de school of van de kinderopvang…  en zij zijn minder geneigd om typische jongensprentenboeken te kopen omdat die boeken hen zelf minder aanspreken.

Een pleidooi om de vaders meer met de leesopvoeding van hun zonen te laten bemoeien en om de mama’s en vrouwen van de kinderopvang of het onderwijs zich wat ‘mannelijker’ op te stellen en meer door jongensogen te kijken bij de keuze van boeken.

We helpen jullie graag! Onze recentste aanwinst Billy en de bizon is een prentenboek dat door jongens van vier, vijf en zes gesmaakt zal worden. Billy, de hamstercowboy, vindt het niet stoer om met vaders lasso te oefenen op kleine dieren. Hij wil het grootste, moeilijkste en gevaarlijkste dier vangen: de bizon!

We wensen jullie veel leesplezier met de spannende avonturen uit onze selectie stoere prentenboeken, de keuze van de bib en hopen dat deze stoere verhalen nog vele jaren smaken naar meer!

Jongens zijn geen meisjes…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s