Eurovisie


Een zaterdagavond ergens in de lente. Een groot deel van de Europese televisieschermen vertoont hetzelfde beeld om klokslag negen uur. Het bekende trompetgeschal met de begintune vult de huiskamer… We zijn vertrokken voor een avondje songfestival.

Tegenwoordig moet je door de halve finale geraken om deel te nemen aan de grote show op zaterdagavond. Aan het eerste festival namen slechts zeven landen deel. De typische kenmerken van het festival waren al in de jaren 50 een feit: discussie over politiek stemgedrag en het familiegevoel. In de jaren 60 steeg het aantal deelnemers van het festival en werd het een springplank naar een internationale carrière in de muziek. Vooral Groot-Brittannië spande daar de kroon, met Mary HopkinCliff Richard, Olivia Newton-John,… In de jaren 70 namen groepen met vrolijke popdeuntjes deel, werd de verplichting te zingen in de eigen landstaal afgeschaft en won Abba voor Zweden met Waterloo, daarna volgde Ding a dong voor Nederland. Toch draaide EBU (European Broadcasting Union) in ’77 de klok terug en werd het pas in ‘99 weer toegelaten niet in de eigen taal te zingen. In de jaren 80 won Johnny Logan twee keer voor Ierland en België won de eerste en enige maal met Sandra Kim. In de jaren 90 sijpelden dance invloeden het festival binnen en kreeg het orkest vrijaf.  In 1998 luidde de winst van Dana International het millennium in met steeds meer rariteitenkabinetten en Oostbloklanden en deelrepublieken op de bühne.

Hitmateriaal?

Je mag het noemen wat je wil, het festival leverde door de jaren een resem hits op die ook nu nog kan meegezongen worden door generatie x of y.  Denk maar aan Congratulations, Puppet on a string, Ein bisschen Friede, Save your kisses for me, Making your mind up,… Grote sterren  als Céline Dion, Julio Iglesias, en Nana Mouskouri namen deel en dit jaar gaat Engelbert Humperdinck voor Groot-Brittannië het podium op. Er werd gestreden wie er welke jurk zou ontwerpen en in welk modekleur het dat jaar zou zijn, hoe het decor eruit zou zien, en welke landen aan wie punten zouden geven.

Winnen?

Religie doet het goed in de songfestivalbranche, alsook de wereldvrede, teksten met een herkenbaar refrein en een melodie die blijft hangen  Stuur bij voorkeur een zangeres, winnende zangeressen zijn nog steeds in de meerderheid. Ook de act of de gimmick lijkt een sleutel tot succes, de Letse Marie N zette hiervoor de trend, Sertab en Ruslana volgden.

Anti?

De laatste jaren ontstonden steeds meer tegenreacties op het politieke stemgedrag, de kitscherigheid en het algemeen cliché. Zo riepen verschillende sites in 2006 op om op de hardrockgroep Lordi te stemmen. De groep was allesbehalve kitsch en won dat jaar het festival. Diverse acties volgden of gingen hen vooraf (de links leiden naar het beeldmateriaal) drummende oma’s, de Russische omstreden meidengroep TATU, de Ierse zingende kalkoen, dierenpankartes op het podium, de flamboyante Verka Serduchka, het festival leek wel een freakshow te worden. Na de “anti winst” van Lordi lijkt het tij te keren en nemen in de volgende jaren tal van grote namen deel: Patricia Kaas, een act met Dita Von Teese, de Israelische zangeres Noa, de in Turkije ontzettend populaire Belgisch-Turkse Hadise de Britse boysband Blue en een balade van Andrew Lloyd Webber.

Bakoe

Dinsdag 22 mei wordt de aftrap gegeven in de Azerbeidjaanse hoofdstad Bakoe voor de editie 2012. De omstandigheden waarin het songfestival plaatsvindt zijn behoorlijk omstreden. Er worden vragen gesteld over mensenrechten, persvrijheid en politieke omstandigheden in Azerbeidzjan. EBU wil het festival vooral niet politiek kleuren, en vindt het een uitdaging om het festival waar dan ook te organiseren. Ons land stuurt Iris, benieuwd of ze de finale haalt…

Anneleen (Dienst Communicatie)

Eurovisie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s