Galgenmeid wint De Kleine Cervantes 2012


Galgenmeid van Gents schrijversduo Jean-Claude Van Rijckeghem en Pat Van Beirs wint de 14e editie van De Kleine Cervantes.

Op 26 april vond in de Kopergietery het slotdebat plaats van de Gentse  jeugdliteratuurprijs De Kleine Cervantes 2012. Er waren zo’n 120 enthousiaste leerlingen aanwezig van 9 Gentse scholen. Elke school had een paar “vertegenwoordigers” uitgekozen die vooraan op het podium interessante gesprekken voerden, onder leiding van moderator Mieke Felix. De 12- tot 14-jarige lezers waren zeer kritisch, maar vooral eerlijk. Elk boek had zijn voor- en tegenstanders. Enkele uitspraken:

  • “Dankzij De Kleine Cervantes maakte ik kennis met dit goede boek, ik zou het zelf nooit uit de rekken halen.”
  • “De kaft verklapt het verhaal al, wat spijtig is.”
  • “Het boek is een beetje droevig en grauw, maar net dat was er zo leuk aan.”

De leerlingen kozen uit 5 geselecteerde boeken:

Na de middag was het grote moment aangebroken… de bekendmaking van de winnaar. Het boek Galgenmeid werd met luid applaus bekroond. Het is een historisch schelmenverhaal over een 16de eeuws Vlaams straatmeisje dat in Spanje gaat spioneren voor de Nederlanders. Jean-Claude Van Rijckeghem en Pat Van Beirs wonnen in 2005 al eens De Kleine Cervantes met Jonkvrouw, intussen een bestseller en vertaald.

Het Gentse schrijversduo kreeg hun prijs uit handen van Schepen van Cultuur Lieven Decaluwe. De prijs was ook dit jaar een in opdracht gemaakte tekening van de wereldwijd vermaarde (en in Gent wonende) illustrator Carll Cneut. De tekening werd ook gebruikt voor de affiche en een cadeautje voor de jongeren.

Op het einde van deze geweldige dag mochten de jongeren de aanwezige auteurs interviewen en hun boeken laten signeren.

Op naar volgend jaar!

“De Kleine Cervantes – Jeugdliteratuurprijs” is een initiatief van WOCK (Werken in Onderwijs aan Cultuur en Kunst) i.s.m. de Stedelijke Openbare Bibliotheek Gent en de Kopergietery.

Galgenmeid wint De Kleine Cervantes 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s