GELEZEN: India: de geschiedenis van de grootste democratie ter wereld


De Indische historicus Ramachandra Guha schreef met “India: de geschiedenis van de grootste democratie ter wereld” een standaardwerk over de geschiedenis van India vanaf de onafhankelijkheid (1947) en de moord op Mahatma Gandhi tot en met 2007. Onvoorstelbaar hoeveel bronnen en achtergrondliteratuur deze auteur wel heeft geraadpleegd. Een dergelijk omvattend en synthetisch naslagwerk over de moderne Indiase geschiedenis, vanuit het Indische perspectief zelf, werd tot nu toe nog niet geschreven.

Dat de auteur een grote verdediger is van de pluralistische, seculiere en multiculturele Indische liberale democratie blijkt uit quasi elk hoofdstuk. Guha maakt voortdurend de tegenstelling met de islamistische, dictatoriale staat Pakistan zonder de conflicten éénzijdig te belichten. Hij is niet te beroerd om ook India’s misstapen in bv. Kashmir, de meest heikele en gevaarlijkste kwestie van Zuid-Azië te belichten of de oorspronkelijke angst en weerzin voor politieke decentralisatie te duiden. Nehru, India’s eerste premier en zijn pacificatiepolitiek komen positief uit het boek te voorschijn. Het is volgens de auteur politiek gezien vooral beginnen mislopen (corruptie, zelfverrijking, nepotisme…) sinds het premierschap van Indira Gandhi (India’s derde premier en Nehru’s dochter) en de opflakkering van de religieuze tegenstellingen in de laatste decennia.

Ook de onophoudelijke Westerse onheilsvoorspellingen over het politieke lot van India sinds WO II tot de recente economische boom worden de grond ingeboord. India was bij de onafhankelijkheid  de “grootste gok in de geschiedenis” maar is desondanks uitgegroeid tot “de grootste democratie ter wereld”, voor 50 % geslaagd: er zijn verkiezingen, er is vrijheid van meningsuiting, alleen zouden de politieke instellingen beter kunnen functioneren. Positief is ook dat de auteur niet alleen de binnen- en buitenlandse politieke geschiedenis van India en de religieuze, kaste- en etnische spanningen onder de loep neemt maar ook ruim aandacht heeft voor de economische, sociale en culturele ontwikkelingen en tegenstellingen. Dit boek is verplichte stof voor iedereen die zich een meer dan oppervlakkig beeld van India wil vormen.

Wouter, collectieverantwoordelijke geschiedenis

GELEZEN: India: de geschiedenis van de grootste democratie ter wereld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s