Erfgoeddag 2012: “Helden” in de bib


Zondag 22 april heeft de 12de Erfgoeddag  plaats met als thema  “Helden” . 550 erfgoed-organisaties (waaronder musea, archieven, erfgoedbibliotheken, heemkundige kringen… ) verspreid over heel Vlaanderen bieden je een programma van 800 activiteiten die je met ons helden-erfgoed kennis laten maken. Je vindt ze in deze brochure  (ook in gedrukte vorm in de bib verkrijgbaar).

In Gent zijn er 44 organisaties die meedoen – het Gentse programma kan je hier bekijken. Er is o.a. een “heldenroute” gemaakt. Deze leidt je langs een selectie helden die een standbeeld of gedenkplaat in Gent verwierven.  Gent telt overigens vele heldhaftige figuren: Jacob van Artevelde, Lieven Bauwens, Edward Anseele, Keizer Karel, Dr. Jozef Guislain en vele anderen, elk met hun eigen  verhaal. Verdienden zij hun heldenstatus wel ? En klopt  hun beeld in de populaire cultuur wel met de realiteit ? Wat is overigens een “held” ? Wat zegt de populariteit van zo’n helden over het tijdvak en de samenleving waarin zij bejubeld werden ? 22 april kan je antwoorden op  deze en vele andere vragen krijgen.

Zijn er “Helden” in de bib ? In elk geval vind je momenteel op een themastandje op de 3de verdieping in Bib Zuid boeken over de Gentse helden en boeken over het heldendom doorheen de geschiedenis.

Erfgoeddag 2012: “Helden” in de bib

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s