Jeugdliteratuur in de kijker…


Op de opening van Kids@Oostende Boekenbeesten werd vandaag de Boekenleeuw en de Boekenpauw uitgereikt, de Vlaamse literatuurprijzen voor respectievelijk het beste en het mooist geïllustreerde kinder- of jeugdboek.

De BOEKENLEEUW 2012 gaat naar Bart Moeyaert voor De Melkweg. Het is voor Bart Moeyaert al de vijfde Boekenleeuw. “De Melkweg is een boek dat, bijna ongemerkt, bulkt van het vakmanschap”, aldus de jury. “Dit is grote literatuur, voor kleine en grote mensen: verrassend en mooi geformuleerd, rijk, sober, suggestief en uitermate sfeervol, en bovendien meesterlijk opgebouwd, zin na zin”.

Leo Timmers werd bekroond met de BOEKENPAUW voor Boem. De jury werd overtuigd door de slapstickstijl van het verhaaltje en de vrolijke kleuren van de tekeningen. “Knap hoe hij met zo goed als geen tekst toch een grappig verhaal vol schwung en beweging en zelfs een vleugje romantiek weet te vertellen”.

Boek.be deelde dit jaar ook vier eervolle vermeldingen uit. De auteurs Paul Verrept Kleine Pieter deed open en Siska Goeminne Kleine man en God kregen de Boekenwelp. De illustratoren Pieter Gaudesaboos Mannetje Koek schrijft een boek en Pieter Van Eenoge De dokter en het leger van Davy sleepten de Boekenpluim in de wacht.

Ook in de Gentse Bib ging een jury aan de slag. Tweeënvijftig kinderen tussen 4 en 16 jaar engageerden zich voor de Gentse Kinder- en Jeugdjury (KJV). Samen met hun enthousiaste begeleiders lazen ze tien kinder- en jeugdboeken, voerden boeiende discussies en kozen hun favoriete boeken: Meneer  René van Leo Timmers,  Lapje van Riet Wille,  Sofie en de pinguïns van Edward Van de Vendel, Verdwijnkind van  Bies Van Ede,  Elfenblauw van Johan Vandevelde en Niets van Janne Teller. De volledige top 3 van deze jonge juryleden vind je in de jeugdbib.

Op 20 mei viert KJV Vlaanderen feest in De Singel in Antwerpen en wordt beslist wie de Vlaamse laureaten worden.
Eind september 2012 gaat KJV Gent opnieuw van start. Boekenwurmen van 4 tot 16 jaar kunnen zich na de Gentse Feesten inschrijven aan de balie van de jeugdbib.

Jeugdliteratuur in de kijker…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s