De Stadshal en andere veelbesproken gebouwen in het centrum van Gent


De bibliotheek kocht recent het nieuwe boek van Pieter van Aalst. In ‘Korenmarkt & Sint-Niklaasparochie’ bespreekt de auteur straten en gebouwen in het centrum van Gent. Deze uitgave van Ultima Thule is het meest recente in een reeks over o.a. Het Oud Begijnhof, de Vrijdagmarkt, De (of het) Zuid.
Het boek is een mix van geschiedenis en hedendaagse wetenswaardigheden over Gent. Per straat worden de meest markante gebouwen en handelszaken besproken.
Het boek begint in de Bennesteeg (zijstraat van de Mageleinstraat), een straatje met een kwalijke reputatie tot in de jaren 1960. In één van de duistere gelegenheden werd eens een dubbele onopgehelderde moord gepleegd. De oudere Gentenaar herinnert zich nog dat geen deftig mens daar zaken had.
Als u nog eens op de Groentenmarkt komt, kijk dan eens naar het Galgenhuis, daar kunt u nog de resten van de schandpaal zien waar in 1436 Jan Scotte met een papier op zijn borst heeft gestaan omdat hij vilaine woorden op den edelen persoon van onsen prince ende naturliken heere ghesproken heeft.
Mosterdzaak Tierenteyn en Bakkerij Himschoot blijven niet onbesproken. Over Tierenteyn: “De hier verkrijgbare mosterd wordt nog steeds gemaakt volgens het oude recept zonder toevoeging van smaakstoffen.” Over Himschoot: “Broodverbeteraars worden niet gebruikt en het brood rijst op een natuurlijke manier.”
Het boek gaat de controverse niet uit de weg. Over de Stadshal in opbouw worden alle meningen weergegeven, inclusief de vele bijnamen die het gebouw ondertussen gekregen heeft waarvan de schaapsstal wel de meest bekende is.

Als u enkele uren leesgenoegen wilt beleven en iets opsteken over uw eigen stad kunt u het boek bij ons lenen. Het is beschikbaar op de derde verdieping in de kast Gent en in de themazaal op het gelijkvloers in Bib Zuid en in de filialen.

 Kristine De Messemaeker, Collectie Gent 3de verdieping

De Stadshal en andere veelbesproken gebouwen in het centrum van Gent

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s