Met de collectie als inspiratie : componist Daan Janssens over De blinden


Momenteel toert De Blinden, een productie van het Gentse muziekhuis LOD, door België. Eind april is het stuk ook in Gent te zien. De Blinden, oorspronkelijke titel Les aveugles, een eenakter van Maurice Maeterlinck uit 1890, werd door de jonge componist Daan Janssens en de Luikse theatermaker Patrick Corillon verwerkt tot een parabel over blindheid, en over datgene waar we blind voor zijn. Op ons verzoek legde Daan Janssens, een trouw bibliotheekbezoeker, een lijstje aan van werken uit de collectie die hem inspireerden en/of verband houden met de productie.

  • Le diable abandonné van Patrick Corillon (dit drieluik in boekvorm verwijst naar een vorig project van de theatermaker bij LOD De duivel beduveld / Le diable abandonné, de neerslag van een faustiaans verhaal waarin de zoon van een poppenspeler het ‘ware woord’ verkwanselt aan de duivel).
  • De kunstboeken Het symbolisme in België van Michael Draguet en De wereld van George Minne & Maurice Maeterlinck van Robert Hoozee.
  • De literaire werken Wachten op Godot van Samuel Beckett,”omdat dat een – weliswaar meer pessimistisch – maar toch gelijkaardig verhaal heeft, en De stad der blinden van José Saramago, ook daar word je geconfronteerd met karakters zonder naam, enkel een beschrijving, en een duister gevoel over de toekomst, en de dood die het hele boek achter de hoek lijkt te staan wachten. Wel met een meer hoopvol einde!”.
  • De muziek Pélléas et Mélisande, zowel de versie van Claude Debussy als die van Arnold Schönberg, en de sfeer van enkele werken van Györgi Ligeti (Lux Aeterna) en Morton Feldman (Rothko Chapel)

Daan Janssens gaat ook in het maart-aprilnummer van Staalkaart verder in op zijn jongste werk.
In de bibliotheek vindt u op de literatuurafdeling nog steeds een speciale expo met de werken van Maurice Maeterlinck. De website Maeterlinck100 gidst u door het ruime aanbod tentoonstellingen, theaterstukken en muziekuitvoeringen die ook in de laatste weken van het Maeterlinckjaar nog plaatsvinden.

De literatuurafdeling, met dank aan Daan Janssens.

Met de collectie als inspiratie : componist Daan Janssens over De blinden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s