Nieuwkomers, een literaire reeks over immigratie en identiteit


Nog maar net is Benali Boekt afgelopen – de zes afleveringen zijn nog op internet te bekijken – of u kan vanaf zondagavond 8 april op Nederland 2 weer terecht voor een nieuw literair televisieprogramma: Nieuwkomers.

VPRO’s boekenman Wim Brands en regisseur David Kleijwegt concentreren zich zes afleveringen lang op immigratie in de literatuur. In elke aflevering gaan ze telkens met een auteur op zoek naar plaatsen en thema’s die hem of haar inspireerden.

De programmamakers beperkten zich niet tot de Nederlandse en Vlaamse migrant maar wijdden ook afleveringen aan de Duitse auteur Sherko Fatah, afkomstig uit Irak, Jean Kwok met roots in Hong Kong en Teju Cole, uit Nigeria en nu residerend in New York.

Dichter bij huis troffen ze in Haarlem Asis Aynan, bedenker van de nieuwe Berberbibliotheek en co-auteur van ‘Ik, Driss’, over een Marokkaanse gastarbeider die in IJmuiden werkt. In de tweede aflevering trekken ze op met Chika Unigwe , de Belgische schrijfster van Nigeriaanse afkomst. De enige niet-migrant in de reeks is Stephen Kelman die in Pigeon English een overtuigend beeld schetste van een Ghanese jongen die opgroeit in een Londense migrantenbuurt, de buurt waar de auteur zelf opgroeide.

Twee maanden lang trokken de makers de wereld rond, op zoek naar beelden en verhalen rond een thema dat als geen ander de harten, de hoofden en de pennen beroert.

Vanaf zondag te zien op Nederland 2, telkens omstreeks 19u50.

De literatuurafdeling

Nieuwkomers, een literaire reeks over immigratie en identiteit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s