30 jaar PIAS en 20 jaar W.E.R.F. in muziekafdeling bib Zuid


De Belgische platenfirma PIAS en het platenlabel W.E.R.F. bestaan dit jaar respectievelijk dertig en twintig jaar.  Van vrijdag 23 maart tot en met maandag 7 mei 2012 kan je in de muziekafdeling van bibliotheek Zuid terecht voor een fototentoonstelling en themastand.  De bibliotheek maakte een keuzelijst.

PIAS is één van de grootste onafhankelijke muzieklabels en distributeurs in de internationale muziekmarkt.  In 1982 begon PIAS als piepklein importbedrijfje van obscuur vinyl.  De oprichters waren Michel Labot en Kenny Gates.  PIAS is een acroniem voor ‘Play It Again Sam’, wat op zijn beurt een verwijzing is naar de filmklassieker Casablanca.  PIAS heeft kantoren in zeven Europese landen en in de Verenigde Staten, en werkt voornamelijk met alternatieve muziekgroepen (dance, rock, pop,…).  PIAS beleefde zijn eerste hoogdagen met New Order, maar achteraf volgden ook het succes van de Pixies, Muse, Moby, The Offspring, The Prodigy en 2 Many DJ’s.  Vandaag zit ook dEUS met een internationale deal bij PIAS.  In 2010 werd distributeur en platenlabel BANG! geïntegreerd in de werking van PIAS Belgium.

Kunstencentrum De Werf in Brugge is een actief centrum voor de jazzmuziek in Vlaanderen.  Regelmatig worden jazzconcerten en -festivals georganiseerd met Belgische en internationale artiesten uit de hedendaagse jazzscène.  Op 18 februari 2012 vierde De Werf zijn 25-jarig bestaan in het Concertgebouw in Brugge en werd de honderdste uitgave van het platenlabel W.E.R.F. voorgesteld.  Het W.E.R.F.-label, een onderdeel van de werking van het kunstencentrum is vijf jaar later van start gegaan en brengt uitsluitend Belgische jazz-cd’s op de markt.  Laurent Blondiau, Bart Defoort, Jeroen Van Herzeele en Nathalie Loriers hebben al meerdere albums uitgebracht.  Naast het muzikale luik kan je in het Kunstencentrum De Werf ook naar theatervoorstellingen.

Naar aanleiding van Brugge 2002, Culturele Hoofdstad van Europa organiseerde De Werf een reeks manifestaties met als doel de Belgische jazz een ruimere bekendheid te geven.  In het kader van dit initiatief maakte fotograaf Jan Vernieuwe een reeks portretten van deze Finest in Belgian jazz.  Vandaag, bijna 10 jaar na de selectie, zijn de foto’s van de huidige sterkhouders van de Belgische jazz te bezichtigen in de bib.  Ook een selectie met foto’s van artiesten die op het W.E.R.F.-label staan, door de Brugse fotografen Jan Vernieuwe en Dirk Van der Borght komen aan bod.

Philippe Paelinck

30 jaar PIAS en 20 jaar W.E.R.F. in muziekafdeling bib Zuid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s