Yasmina Reza, de verbindende factor tussen Roman Polanski en Jan Eelen


Regisseur en scenarist Jan Eelen (o.a. bekend van ‘In de gloria’, ‘Het eiland’ en ‘De Ronde’) waagt zich voor het eerst aan theater en baseert zich hiervoor op ‘Le dieu du carnage’, een toneelstuk uit 2006 van Yasmina Reza. Deze messcherpe satire, die vorig jaar door Roman Polanski werd verfilmd als ‘Carnage’, gaat over twee koppels die samenkomen om een incident tussen hun zonen van elf op te lossen. Al gauw ontaardt hun beschaafd gesprek echter in een psychologisch bloedbad.

De Parisienne met Iraans-Hongaarse roots, Yasmina Reza, schreef haar eerste toneelstuk in 1987, ‘Conversations après un enterrement’. Intussen werden haar stukken bewerkt in meer dan 35 talen en wereldwijd opgevoerd. Ze behaalde ook prestigieuze onderscheidingen zoals de Grand prix du théâtre de l’Académie française, de Laurence Olivier Award en tweemaal de Tony Award.

Voor ‘L’aube, le soir ou la nuit’ (‘Dageraad, avond of nacht’) kreeg Reza de toestemming om verschillende maanden de presidentiële campagne van Nicolas Sarkozy achter de schermen te volgen. Met deze bestseller (meer dan 300.000 verkochte exemplaren in Frankrijk) werd ze genomineerd voor de Prix Renaudot 2007.

Alle voorstellingen van de NTG-productie ‘God van de slachting’ zijn momenteel uitverkocht in Gent, maar u kan een mailtje sturen naar tickets@ntgent.be om op de hoogte te blijven van bijkomende speeldata.

De literatuurafdeling

Yasmina Reza, de verbindende factor tussen Roman Polanski en Jan Eelen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s