NIEUWE SPRINTER: Alsof het voorbij is


Julian Barnes haalde in 1984 de shortlist van de Bookerprijs met Flaubert’s Parrot en behoorde ook in 1998 met England, England en in 2005 met Arthur & George tot de genomineerden. Maar pas in 2011 wist de nu 66-jarige Britse schrijver met The Sense of an Ending de Man Booker Prize te winnen.

The Sense of an Ending, of in het Nederlands, Alsof het voorbij is, is een korte roman waarin ene Tony Webster terugblikt op zijn jeugd. De confrontatie met een brief die hijzelf toen schreef zet bepaalde gebeurtenissen in een totaal ander perspectief en dwingt hem na te denken over de onbetrouwbaarheid van het geheugen.

“Een typische Barnes-roman” schreef Rob van Essen in de NRC. “De verteltoon dringt zich nergens op de voorgrond, de stijl is soepel (zo soepel dat je soms stiekem verlangt naar een haakje waaraan je nagel blijft haken), er worden moeiteloos verbanden gelegd tussen het algemene (de kenbaarheid van de geschiedenis) en het persoonlijke (de onbetrouwbare eigen herinneringen) en het verhaal bevat mooie essayistische uitweidingen”.

Redenen genoeg dus om deze roman, die ook figureerde in talrijke “boeken van het jaar lijstjes”, ook als sprinter aan te bieden.

Literatuurafdeling

NIEUWE SPRINTER: Alsof het voorbij is

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s